Hlavní obsah

Kvůli odstávkám se dubnová výroba aut v Česku propadla o 89 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Výroba aut v Česku v dubnu výrazně klesla. V důsledku odstávek vyvolaných pandemií nemoci covid-19 se automobilové produkce propadla meziročně o 88,5 procenta, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výroba aut v Česku za rok 2020

Článek

Za celé první čtvrtletí došlo k poklesu výroby osobních automobilů o 31,1 procenta. Od ledna do dubna se v Česku vyrobilo 337 497 aut, což je o 152 255 méně než před rokem.

Výroba autobusů v prvním čtvrtletí meziročně poklesla o 15 procent na 1328, výroba motocyklů propadla dokonce o 82 procent na 135.

Prodej aut se v EU propadl o více než o polovinu

Ekonomika

„Očekávaný dramatický pokles dubnové produkce o téměř 90 procent není špatnou zprávou jen pro finální výrobce, ale samozřejmě také pro celý dodavatelský řetězec,“ uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar.

„Dubnové prodeje nových vozů v EU poklesly o 76 procent a vzhledem k úzké provázanosti dodavatelských řetězců napříč celou Evropou a silné závislosti autoprůmyslu na funkčním vnitřním trhu byl výrobní režim na všech úrovních silně narušený. Snížená výkonnost autoprůmyslu má samozřejmě negativní dopad i na celou řadu dalších odvětví,“ dodal Wojnar.

Na celkové produkci automobilů v Česku se z 64,70 procenta podílí Škoda Auto. V automobilce Hyundai Motor se vyrobilo 19,52 procenta vozů v Česku. Zbylých 15,77 procenta aut vyrobila kolínská TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám