Hlavní obsah

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny zeleniny u výrobců v dubnu oproti předchozímu měsíci vzrostly o 26,2 procenta, ceny ovoce o 2,2 procenta. Meziročně ovoce zdražilo dokonce o 66 procent, zelenina nicméně o 18,3 procenta zlevnila. Vyplývá to z indexu cen zemědělských výrobců, který ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Pokud si vlády budou i nadále zahrávat s omezeními pohybu přes hranice, květák by mohl být za stovku už letos.

Článek

Miroslav Koberna z Potravinářské komory se minulý týden nechal slyšet, že v budoucnu může být v obchodech běžná cena hlavičky květáku i 100 korun. V tuto chvíli se cena v obchodech běžně pohybuje mezi 70 a 80 korunami.

„Jestli si státy budou nadále zahrávat s omezováním pohybu přes hranice, tak květák za stovku bude ještě letos, vzhledem k tomu, že je kvůli tomu problém s dovozem levnějšího květáku ze zahraničí,“ uvedl k tomu pro Novinky hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Růst cen u výrobců a u prodejců se liší. Například v supermarketech zelenina stále zdražuje, zatímco u výrobců v průměru meziročně mírně zlevňuje. Ovoce zdražuje v obou případech, ale v obchodech rychleji.

Cukety jsou nejdražší za tři roky, květák a brokolice zmizely z akcí hypermarketů

Ekonomika

„Pokud rostou ceny ovoce a zeleniny v supermarketech rychleji než ceny výrobců, pak to lze přičíst efektu vládní karantény. Ta omezila konkurenci mezi prodejci tím, že některé obchody nedovolila otevřít,“ uvedl Bartoň.

„Ti, kterým vláda dovolila mít otevřeno, čelili nejen menší konkurenci, ale také většímu náporu zákazníků, na který nemuseli být kapacitně připraveni. Také se zdražila logistika – namísto lidí ke zboží teď více cestuje zboží k lidem a to zvyšuje poptávku a ceny v dopravě,“ dodal ekonom.

Zelenina zdražuje. Květák za stovku může být v budoucnu běžný

Ekonomika

Meziroční pokles cen zeleniny o 18 procent podle něj zasazuje do kontextu zprávu o jejím růstu o 26 procent ve srovnání s letošním březnem.

„Ano, cena zeleniny roste, ale to se děje na začátku jara vždy. Je těsně před novou sezonou a první ‚nové‘ zelí či květák jsou lepší kvality než loňské. Proto vyšší cena. Ale v porovnání s loňskem je zelenina stále levnější, proto připisovat všechno koronavirové karanténě nelze,“ uzavřel Bartoň.

Reklama

Související články

Ovoce a zelenina notně podraží

Ceny potravin, zejména ovoce a zeleniny, rostou a v nadcházejících týdnech se zřejmě budou dále zvyšovat. Důvodem je pokles kurzu koruny vůči euru i dolaru...

Výběr článků

Načítám