Hlavní obsah

Kurz rublu spadl na historické minimum

Moskva
Aktualizováno

Kurz ruské měny se v pondělí vůbec poprvé v historii propadl pod 40 rublů za dolar. Na svých internetových stránkách to uvedla agentura Interfax.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský rubl

Článek

Rubl je již několik měsíců pod tlakem kvůli sankcím uvaleným na Rusko v souvislosti s ukrajinskou krizí, poklesem cen ropy a vysokou poptávkou po dolarech od ruských firem, které nemají přístup na zahraniční kapitálové trhy.

Podle zprávy se těsně po otevření trhu rubl prodával v rozmezí 39,99 až 40,025 rublu za dolar. Střední kurz dolaru činil 40,015 rublu, což bylo o šest kopějek více, než činila páteční závěrečná cena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Euro vůči rublu posílilo o 16 kopějek na 50,1 rublu. Vůči koši měn složenému z eura a dolaru rubl oslabil o 10,5 kopějky na 44,55 rublu.

MMF snížil odhad růstu ruské ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden na polovinu snížil odhad růstu ruské ekonomiky na příští rok. Hrubý domácí produkt se tak podle nové prognózy zvýší pouze o 0,5 procenta.

MMF uvedl, že na snížení se podepsalo geopolitické napětí. Ruskou centrální banku zároveň vybídl k dalšímu zpřísnění měnové politiky, aby tak reagovala na zrychlující inflaci.

"Geopolitické napětí má velký přímý dopad na ruskou ekonomiku," řekl šéf mise MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.

MMF již na začátku července uvedl, že dosavadní západní sankce proti Rusku za jeho přístup k ukrajinské krizi negativně ovlivnily příliv investic do země a vedly k zastavení jejího ekonomického růstu. Západ pak sankce rozšířil na další ruské činitele a podniky, včetně ruských bank, zbrojovek a velkých energetických firem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám