Hlavní obsah

Kuba chce sedmimiliardový dluh Česku splácet rumem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuba hodlá svůj vysoký dluh vůči Česku splácet neobvyklým způsobem - dodávkami svého slavného rumu. Kuba dluží z časů Československa téměř sedm miliard korun. Pokud Česko nabídku přijme, bude mít zásobu rumu na sto let, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kubánský rum

Článek

České ministerstvo financí možnost splácení dluhu rumem připouští, i když dává přednost tomu, aby část byla vrácena v penězích. Na zprávu upozornila MF Dnes, o kubánském návrhu informovala náměstkyně ministra financí Lenka Dupáková.

Kuba podle ministerstva financí nabízí ještě druhou možnost vedle rumu – a to splácení léky. Ty ale potřebují teprve získat v Evropě certifikace, zatímco rum je možné hned prodávat.

„Kuba nemá peníze, rumu má ale dost,” komentoval český zpravodaj BBC Rob Cameron.

Čistě matematicky, při modelové ceně 300 korun za láhev rumu a splátce plných sedmi miliard korun by šlo o 23,3 miliónu lahví.

Kuba dluží peníze ještě z časů komunistického bloku a bývalého Československa. Dluh vznikl jak za dodávky zboží, tak za dodávky tzv. speciálu, kam patří například i zbraně. Ostrov je největším zahraničním dlužníkem Česka před bývalou Jugoslávií a Súdánem.

Největší zahraniční dlužníci Česka
Kuba6,94 miliardy
Jugoslávie (bývalá)4,135 miliardy
Súdán3,395 miliardy
Irák1,355 miliardy
Írán1,427 miliardy
Rusko-Krivoj Rog258,167 miliónu
Čína268,560 miliónu
KLDR203,356 miliónu
Bělorusko44,445 miliónu
Zdroj: ministerstvo financí

Anketa

Je návrh Kuby na splácení dluhu rumem přijatelný?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
Celkem hlasovalo 4134 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám