Hlavní obsah

Krutá realita v Praze: Malý nový byt pod čtyři miliony je bez šance

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny novostaveb neustále rostou, proto lidé zaměřují svou pozornost na menší byty. Nicméně i „levných“ bytů ve velikosti 2+kk v metropoli výrazně ubývá. Na území Prahy se koncem března nacházelo pouhých 20 bytů v novostavbách o výměře 48–55 m2 za cenu kolem čtyř milionů korun. Byty 3+kk jsou k sehnání od pěti milionů výše, vyplývá z průzkumu trhu firmy Geosan Development.

Foto: Profimedia.cz

Novostavby v Praze

Článek

„V rámci průzkumu se nám podařilo objevit i byty 2+kk za méně než čtyři miliony korun, nicméně převážně s výměrou pouhých 42 m2. A to je pro kvalitní bydlení opravdu málo. Klasických bytů 2+kk ve velikosti kolem 50 m2 na hranici čtyř milionů je pouze pár,“ komentoval Jiří Baloun za Geosan Development. Ve zmiňované cenové relaci je podle něj nejvíce dostupných bytů v Praze 9 a 10.

Developer vychází z analýzy nabídek realitních portálů Sreality.cz a KdeChcibydlet.cz.

O moc levnější nejsou dokonce ani nabízené byty 1+kk. Například garsonku v novostavbě ve Vršovicích o ploše 28 metrů čtverečních nabízejí na internetu za 3,99 milionu. Za 3,5 milionu je k mání byt 1+kk o ploše 35 m2 v Uhříněvsi na okraji Prahy. Za trochu větší 45metrový 1+kk na Žižkově chtějí už 4,3 milionu.

Starší byty jsou dostupnější

„Nabídka malých bytů v novostavbách v Praze je v tuto chvíli skutečně omezená. Nicméně starší byty i byty po rekonstrukci nebo jen několik málo let od postavení lidé v metropoli stále pod čtyři miliony pohodlně nakoupí, a to i v centru Prahy,” řekla Novinkám Kateřina Peštuková, manažerka Sreality.cz.

Při koupi bytu je podle ní třeba vždy brát v potaz nejen jeho dispozici, stav, ale i lokalitu a situovanost.

„Je logické, že pokud jsou například okna bytu orientována do rušné ulice, nemusí zájemce o koupi bytu motivovat ani jeho cena, případně aktuální nebo přechodný nedostatek jednotek o dané velikosti,“ dodala Peštuková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám