Hlavní obsah

Stavebnictví se v únoru vrátilo k růstu, pomohlo i teplejší počasí

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavebnictví v únoru meziročně stouplo o 5,8 procenta po lednovém poklesu o 13,2 procenta, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Z propadu se i díky lepšímu počasí zotavila jak oblast inženýrského stavitelství, tak i bytová výstavba.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 5,1 procenta, produkce v inženýrském stavitelství, kam patří třeba výstavba silnic či železnic, pak o 9,6 procenta.

Meziročně bylo v únoru dokončeno o 25,1 procenta bytů víc než před rokem. Nové byty vyrostly hlavně v bytových domech, v rodinných domech došlo k poklesu o 3,8 procenta. „Rtuť teploměru se pohybovala na příznivějších hodnotách, což se odrazilo i na oživení v tomto sektoru,” komentovala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

V letošním roce by podle ní hlavním tahounem stavební výroby mělo být inženýrské stavitelství. Velké množství projektů je naplánováno jak v oblasti silniční, tak i železniční infrastruktury.

„Solidní by měla zůstat i poptávka po rezidenčním bydlení, ač ta má svůj boom již zřejmě za sebou. Nedostatkem zakázek by stavaři v letošním roce trpět neměli,” uzavřela Steckerová. Brzdou sektoru podle ní zůstane nedostatek pracovní síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám