Hlavní obsah

Krizi můžeme odvrátit jediným odhlasováním, burcuje Kongres Obama

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek předstoupil před televizní kamery, aby vyzval k urychlenému přijetí zvýšení dluhového stropu pro USA. V opačném případě hrozí, že americká vláda bude příští týden bez peněz a poklesne rating země, což pocítí i řadoví Američané.

Článek

O návrhu zvýšení stropu dluhu měla ve čtvrtek hlasovat Sněmovna reprezentantů, v níž mají většinu republikáni. Předseda John Bohner ale nedokázal přesvědčit konzervativní jádro ve své straně a hlasování bylo odloženo. USA mají čas už jen do úterka.

Obama se snažil situaci více nedramatizovat, upozornil ale dvakrát, že už není čas na hádky. „Je jasné, že na řešení, ať už jakémkoliv, se musí dohodnout obě strany, a to jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu,“ řekl prezident. Upozornil, že existuje několik způsobů a návrhů, jak dostat USA „z této šlamastyky“. „Nezbývá nám ale čas,“ upozornil Obama.

Prezident poznamenal, že nebude-li dohoda, bude to znamenat snížení ratingu země, a těm, kdo horlí proti zvyšování daní, vzkázal, že takové zvýšení by s poklesem ratingu nevyhnutelně přišlo.

„Existují různé krize, jimž se dá zabránit, a toto je ten případ,“ prohlásil Obama a dodal, že věří v selský rozum a vůli dohodnout se. „Můžeme to ukončit jedním hlasováním. Zdvižení stropu dluhu nám prostě dá možnost platit dál naše dluhy. Neznamená to, že budeme utrácet více peněz,“ podotkl.

USA balancují na hraně

O zvýšení stropu dluhu ze 14,3 biliónu dolarů mají republikáni jednat v pátek. Plánované zvýšení v prvním kroku je 900 miliard se škrty cca v téže výši.

USA jsou pod tlakem. Hrozí jim, že mohou ztratit současný rating, což by znamenalo, že by si musely půjčovat za méně výhodných podmínek a splácet více. To by byla další rána pro americkou ekonomiku a rozpočet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám