Hlavní obsah

Krize znovu řádí ve škodovce, výroba fabie se omezí

Novinky, toh

Krize se naplno vrací do mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Přestože ještě před několika měsíci patřil model Fabia mezi tahouny výroby, nyní bude produkce vozů výrazně omezena. Téměř po celé první čtvrtletí příštího roku vypadne výroba během pátečních směn. Informoval o tom list Škodovácký odborář.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro zaměstnance to neznamená ztrátu výdělku. Do budoucna, až se zlepší odbyt, si tyto směny napracují, a to z pátku na sobotu nebo v sobotu ráno,“ komentoval předseda tamních odborářů Jaroslav Povšík.

Podle listu navíc bude zkrácen počet směn právě na fabii a také na roomsteru. Výroba posledního zmíněného modelu se zkrátí ze dvou směn na jednu denně, u fabie pak na dvě ze tří.

Obdobné odstávky výroby potrápily automobilku již na konci loňského roku a začátkem letošního. Důvod byl prostý, kvůli hospodářské krizi šel odbyt nových vozů dolů, do problémů se dostal autoprůmysl po celém světě.

Oživení nastalo až se šrotovným, které jako vládní dotační program zavedlo mnoho evropských zemí. Výrobu ve škodě Auto pak nejvíce táhlo šrotovné v Německu, díky němu šla na odbyt právě fabie. Jenže na podzim byla dotace v sousední zemi ukončena, proto musí firma produkci vozů opět omezit.

Reklama

Související články

Škodovka chce vyrábět malý levný sedan

Automobilka Škoda Auto chce v nejbližších letech začít vyrábět malý rodinný vůz. Jeho cena by se měla pohybovat kolem 300 tisíc korun. Uvedl to na středeční...

Škoda Auto prodlouží odstávku výroby

Poptávka po některých modelech mladoboleslavské automobilky Škoda Auto nadále klesá. Firma proto bude muset prodloužit svoji plánovanou odstávku před vánočními...

Výběr článků

Načítám