Hlavní obsah

Krize na Ukrajině dodávky ropy pro Česko neohrozí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by došlo k výpadku dodávek ropy z Ruska ropovodem Družba přes Ukrajinu, Českou republiku to neohrozí. Právu to sdělila mluvčí společnosti MERO, která provozuje ropovody v ČR, Radomíra Doležalová.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba. Ilustrační foto

Článek

„MERO má zajištěnou alternativní dopravní trasu pro případ, že by politická krize na Ukrajině zastavila přítok ropy z Ruska ropovodem Družba. Jako jeden z akcionářů západoevropského ropovodu TAL má možnost využití přednostního práva na volnou kapacitu TAL, která je pro potřeby českých rafinérií v následujících měsících dostatečná natolik, aby v případě potřeby plně nahradila ropovod Družba,“ uvedla Doležalová.

MERO je podle ní v rámci mezinárodního systému včasného vyrozumění v nepřetržitém kontaktu s přepravci na jižní větvi ropovodu Družba, jímž do České republiky přitéká přes území Slovenska a Ukrajiny ropa z Ruska.

„Momentálně nemáme od našich partnerů žádné signály ohledně možného neplánovaného přerušení dodávek na ropovodu Družba. V případě jakýchkoliv nenadálých událostí na trase ropovodu bude MERO včas informováno, aby mohlo situaci okamžitě řešit,“ uvedl šéf MERO Jaroslav Pantůček.

Alternativní trasa po moři

„Vzhledem k nepředvídatelné situaci na Ukrajině jsme si již minulý týden předjednali potenciální navýšení toku ropovodem TAL. Sjednaný objem může plně nahradit dodávky ropovodem Družba, na nichž je závislý provoz rafinérie v Litvínově,“ uvedl Pantůček.

V případě přerušení dodávek ropovodem Družba může MERO zajistit přepravu ruské ropy alternativní trasou s využitím námořní cesty. Tankery dovezou ropu z Černého moře přes průplavy Bospor, Dardanely a přes Jaderské moře až do italského přístavu Terst, odkud bude přepravována ropovody TAL a IKL do České republiky.

„V Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi je navíc k dispozici kolem jednoho miliónu tun ruské ropy ve vlastnictví Správy státních hmotných rezerv (SSHR), již je možné pro potřeby rafinérie v Litvínově do jedné až dvou hodin začít čerpat. Rafinérie v Kralupech nad Vltavou ruskou ropu nezpracovává a je bez problémů zásobována ropovody IKL a TAL,“ dodala Doležalová.

V roce 2013 činila přeprava Družbou do České republiky 4 milióny tun ropy, celková kapacita ropovodu je 9 miliónů tun ročně.

Ropovod IKL přepravil do ČR loni 2,6 miliónu tun ropy, jeho maximální kapacita je 11 miliónů tun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám