Hlavní obsah

Krajští zastupitelé budou muset zveřejňovat své příjmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zastupitelé krajů a obcí s rozšířenou působností budou muset zveřejňovat své příjmy. Ukládá jim to novela zákona střetu zájmů, kterou schválili poslanci. Členové zastupitelstev by navíc nesměli pobírat odměny za funkce v dozorčích radách firem, které zřizuje kraj či město.

Foto: www.fmnakole.cz

Trasu pro borce i v letošním roce zahájili velocipedisté z Hrabové

Článek

Krajští politici by měli přiznávat své vedlejší příjmy i podnikatelské činnosti, stejně jako nově nabytý majetek a dary, které převyšují 46 500 korun.

Jinou, přísnější, novelu zákona se snažila prosadit i vláda. Ministr spravedlnosti Pavel Němec ji ale nakonec z jednání kabinetu stáhl. Nynější verze, kterou navrhla skupina koaličních poslanců je mírnější. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky Václav Klaus.

Mnoho poslanců s ní proto nesouhlasilo. Tvrdí, že se na zákon nyní zapomene a přísnější verze upadne v zapomnění. S tím souhlasí i organizace Transparency International, která na korupci ve státní správě nejčastěji upozorňuje. Její zástupci dokonce poslali poslancům dopis, aby pro tento návrh nehlasovali a počkali až na přísnější vládní novelu.

Podle dosavadní úpravy musí své příjmy a dary zveřejňovat poslanci, senátoři a také ministři. Do přehledu příjmů může každý občan svobodně nahlédnout. Pokud je ovšem politik nezveřejní, nehrozí mu žádný postih.

Nyní by všem, kdo by oznámení nepředložili, nebo by nebylo pravdivé, hrozila pokuta ve výši 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám