Hlavní obsah

Kraje mají vládě vyčíslit náklady na platy řidičů autobusů

• Aktualizováno

Do 30. dubna mají kraje vládě dodat přesné vyčíslení nákladů na zvýšení platů řidičů autobusů v jednotlivých regionech. Před uvolněním 420 miliónů korun, které na pomoc regionům s platy řidičů schválila ve středu vláda, chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) také ujištění, že všechny kraje budou moci peníze poslat provozovatelům hromadné dopravy.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Stávka v Blansku

Článek

Kraje mají do konce tohoto měsíce dodat i dodatky ke smlouvám s provozovateli hromadné dopravy, které převod umožní. Sobotka to řekl po páteční schůzce s šéfkou asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO).

Na základě materiálů vyžádaných od krajů pak o formě uvolnění a rozdělení financí rozhodne kabinet.

Kraje podle Vildumetzové slib příspěvku vítají, i když peníze mohly přijít dřív. Hejtmani podle ní ale trvají na tom, aby 420 miliónů od státu kraje dostaly formou příspěvku na opravu silnic nižších tříd, jak se o tom mluvilo už na začátku roku. „Je to nejjednodušší, systémové, je to spravedlivé. Mohli už jsme to mít vyřešené už 20. února,” uvedla.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

O stávce řidičů se lidé mohli v Zábřehu i na dalších místech Šumperska dozvědět z informačních letáků vylepených na zastávkách.

Čtvrteční stávka řidičů autobusů kvůli platům, původně avizovaná jako celostátní, zkomplikovala dopravu hlavně na jihu a severu Moravy. Paralyzovaná byla ráno MHD v České Lípě v Libereckém kraji. V dalších krajích se řidiči připojili symbolicky, třeba rozdávali cestujícím letáky. [celá zpráva]

V Jihomoravském kraji odbory nevylučují opakování stávky. Kvůli současným komplikacím některé kraje uvažují o tom, že by zřídily vlastní dopravní společnosti, jakou je například brněnský dopravní podnik.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli stávce řidičů padla první žaloba

Na brněnském krajském soudu přistála první žaloba týkající se čtvrteční stávky řidičů. Podala ji Znojemská dopravní společnosti Psota, podle které je stávka...

Výběr článků

Načítám