Hlavní obsah

Vláda vyhradila 420 miliónů na zvýšení platů řidičů autobusů. I přes nesouhlas Babiše

Novinky, bja
Aktualizováno

Na zvýšení platů pro řidiče autobusů vyhradila ve středu vláda ze státní rezervy maximálně 420 miliónů korun. Informoval o tom na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O formě, jakou se peníze k řidičům dostanou, bude kabinet jednat s kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sobotka uvedl, že vyhrazená částka ze státní rezervy nemusí být čerpaná celá. V pátek se sejde s vedoucí Asociace krajů Janou Vildumetzovou (ANO) a celou věc s ní probere.

„Je to skutečně maximální částka, která může být uvolněná. Souvisí to s tím, jak kraje vyčíslí náklady, které s tím mají spojené a jakou formou jim bude pomoc poskytnuta,” řekl po jednání vlády Sobotka. Kraje podle něj navíc budou muset prokázat, že peníze použijí skutečně na zvýšení platů šoférů.

Svůj záměr vyčlenit peníze pro řidiče oznámil Sobotka ve středu dopoledne. Souhlasili s ním lidovci, ale proti byli členové hnutí ANO.

ANO bylo proti

Původně mělo podle Sobotkova návrhu rozdělit finance mezi regiony ministerstvo dopravy. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) Novinkám ještě před jednáním vlády řekl, že nechápe, proč by to měl mít na starosti jeho resort. Sobotkův návrh označil za nefunkční a zbytečně komplikovaný, tedy „jako by se někdo škrábal za levým uchem pravou rukou”.

Pro Sobotkův návrh ve vládě nehlasoval vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novinkám vysvětlil, že s navýšením peněz nesouhlasil, protože kraje dostaly meziročně navíc 7,8 miliardy a 3 miliardy ze státního rozpočtu na opravu silnic 2. a 3. třídy. Celkově prý tedy získaly o 10,8 miliardy korun více.

„Kraje mají peníze pro řidiče schválené ve svých rozpočtech. Samozřejmě podporuji navýšení mezd řidičů, ale je to úkol krajů, aby to realizovaly,“ řekl Babiš.

Babiš prý chtěl peníze pro regionální učitele

Dodal, že 400 milión plánoval použít na platy učitelů v regionálním školství.

„Pokud vláda má pocit, že chce dát další peníze krajům, tak měla radši navýšit peníze na opravy silnic, peníze na platy řidičů mají kraje zajištěné a schválené,“ shrnul své výhrady Babiš.

Někteří řidiči kvůli vyšším mzdám hrozili stávkou, plánovaná byla na čtvrtek. Konat by se měla asi na třiceti procentech linek v Jihomoravském kraji. Sobotka jí označil za nesmyslnou.

Vyhrazených 420 miliónů by mělo krajům zhruba polovinu nákladů spojených se zvýšením platů pro řidiče. To vláda schválila loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám