Hlavní obsah

Kvůli stávce řidičů padla první žaloba

Právo, pko

Na brněnském krajském soudu přistála první žaloba týkající se čtvrteční stávky řidičů. Podala ji Znojemská dopravní společnosti Psota, podle které je stávka politickou záležitostí. Odboráři ve firmě prý s vedením nekomunikovali. Zatímco v okolí Znojma autobusy vyjely, ve městě samotném přibližně polovina městské hromadné dopravy nejede.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Článek

„Jsme první v republice, kdo jako dopravce podal žalobu na nezákonnost stávky. Podle dopravce je nezákonná, je to typicky politická stávka, která navozuje protiprávní stav v nedodržování jízdních řádů. Dopravce se tak dostává do pozice pachatele přestupku. Kraj už dopravce upozornil, že nedodržení dopravy může být sankcionováno,“ řekl Právu právní zástupce dopravní společnosti Radek Ondruš.

Odbory podle jeho slov s dopravcem nekomunikovaly, odmítly sdělit rozsah stávky a společnost tak nevěděla, kdo vyjede. „Přitom hned při oznámení stávky se dopravce na toto ptal, ale odboráři nekomunikovali, případně dopravce napadali, že zjišťuje, kdo bude stávkovat a kdo ne,“ dodal Ondruš.

Stávkující oznámili, že stávka není zaměřena proti dopravci, ale vadí jim praxe veřejných zakázek za nejnižší cenu, která podle nich devastuje mzdy a likviduje plnohodnotné kolektivní vyjednávání. Cílem stávky je podle řidičů změna systému soutěžení veřejných zakázek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám