Hlavní obsah

Koruna výrazně posiluje vůči euru

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna v posledních dvou dnech výrazně posiluje vůči euru. Ve středu odpoledne česká měna ve srovnání s úterým opět o něco zpevnila, když se kurz pohyboval kolem 26,8 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz.

Článek

Koruna vstupovala do nového týdne s pondělním kurzem 27,13 za euro. Následně posílila v úterý na 26,92 za euro a v průběhu středy se v jednu chvíli vyšvihla až na 26,78 Kč za euro.

„Uzavírají se nůžky mezi zbytkem Evropy a Českem. Postupně se zvyšují státní omezení i v jiných zemích, proto již není česká koruna takovou popelkou,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Pomáhá také slabý dolar, v porovnání s nejistotou kolem amerických voleb je ta česká nejistota relativně menší, a úroveň nejistoty je to hlavní, co dnes ceny měn určuje,“ dodal.

I vůči dolaru koruna posiluje, a to o 1,4 procenta. Jeden dolar ve středu odpoledne vyšel na 22,92 koruny.

Koruna pokračuje v pádu, už prolomila hranici 27,30 za euro

Ekonomika

Koruna i další regionální měny v době společenských a ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Hodnota koruny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace v ČR však začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám