Hlavní obsah

Koruna výrazně posílila k dolaru

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna ve čtvrtek opět pokračovala v posilování. Tentokrát si polepšila zejména proti americkému dolaru. Vůči němu se kurz koruny dostal po dvou měsících opět pod hranici 21 Kč/USD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se měna krátce po půl třetí dostala na 20,99 Kč/USD. Zde se však dlouho neudržela a vrátila se opět nad 21 korun za dolar. Proti jednotné evropské měně se již před několika dny dostala pod hranici 27 Kč/EUR.

Tuzemská měna je v posledních měsících velice volatilní, což znamená, že i během několika hodin zažívá velké výkyvy kurzu. Od začátku roku výrazně oslabovala až na několikaletá minima, následovala tak maďarský forint či polský zlotý.

Jejich kurzy byly již natolik "slabé“, že za zpevnění měn začali intervenovat jak centrální bankéři, tak i politici. Poté nastalo mírné zlepšení, přesto je však například koruna ve srovnání s prognóz České národní banky slabá. ČNB před časem uvedla, že by letošní průměrný kurz koruny měl být 25,80 Kč/EUR. V roce 2010 pak kolem 25,60 Kč/EUR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám