Hlavní obsah

Koruna prudce posílila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Optimismus investorů na finančních trzích ve středu dovedl českou měnu k výraznému posílení. K euru zpevnila proti úternímu závěru o 37 haléřů na 25,29 Kč/EUR, vůči dolaru o 69 haléřů na 22,90 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Vedle nadějí na diplomatické řešení války na Ukrajině podle analytiků koruně pomáhá také příslib intervencí ze strany ČNB.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po delší době si dnes finanční trhy oddechly od nepříznivých zpráv z válečné fronty a ocenily snahy ukrajinského prezidenta (Volodymyra Zelenského) o diplomatický posun v řešení konfliktu,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zpevňují i další středoevropské měny, které v uplynulých dnech kvůli válce na Ukrajině oslabovaly, upozornil analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Intervence ČNB

Centrální banka intervence proti oslabování české měny spustila v pátek. Koruna i další středoevropské měny považované investory za riziková aktiva před tím prudce ztrácely poté, co ruská armáda 24. února zaútočila na Ukrajinu.

České banky před krachem? Pusté fámy, a navíc trestné, upozorňuje ČNB

Válka na Ukrajině

„Poptávka po riziku se vrací i do koruny a okolních regionálních měn. Sledujeme výrazné posílení hlavně na páru s dolarem,“ podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle něj dnes optimismus nabral na obrátkách i přes trvající rizika.

„Růst se nadále odehrává při absenci nových špatných zpráv a samozřejmě i s motivací využít předchozího výrazného poklesu cen,“ uvedl k vývoji na finančních trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám