Hlavní obsah

Koruna posílila k euru o 50 haléřů

Koruna v pondělí ráno posílila zhruba o desetník k euru. V 09:15 se obchodovala za 26,48 koruny za euro. Od čtvrtečního ukončení intervencí ČNB je o 50 haléřů silnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Kurz české měny k euru byl koncem týdne překvapivě stabilní a pohyboval se kolem 26,60 koruny za euro. Analytici přitom očekávali větší výkyvy, podle některých by se mohly projevit už v pondělí po zveřejnění statistik o inflaci, která meziročně stoupla na 2,6 procenta.

Česká národní banka oznámila ukončení režimu devizových intervencí minulý čtvrtek po poledni. Jako hlavní důvod uvedla bezpečné plnění dvouprocentního inflačního cíle.

ČNB tiskla koruny, za které nakupovala eura, aby české měně nedovolila posílit pod 27 korun. Dohromady na intervencích od listopadu 2013 utratila přes dva bilióny korun.

Nyní kurz koruny nechala nabídce a poptávce na trhu. Centrální banka se nicméně nevzdává možnosti opět intervenovat, pokud by koruna posilovala podle jejích názoru příliš. Kam až by koruně dovolila jít, prozradit nechce.

Zlevnění nepřijde hned

Kurz kolem 26,50 Kč/EUR není podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory zatím nikterak silný, ekonomika se s ním "hravě" vyrovná. „Do úrovně 26,20 Kč/EUR nemusí ČNB podle mě nic řešit," řekl ČTK.

Posílení koruny by mělo Čechům zlevnit zboží z dovozu jako elektroniku, také letenky či dovolené. [celá zpráva]

„Je třeba počítat s tím, že silnější koruna zlevní dovozové zboží až v horizontu několika měsíců. I tady je ale pod otazníkem, kolik si ukrojí marže obchodníků,” upozornila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Okamžité zlevnění se může projevit například při nákupu v zahraničních e-shopech, kde jsou ceny v eurech a banky je při platbě přepočítávají podle aktuálního kurzu.

Posílení koruny na druhou stranu ztíží situaci českých exportérů, jejichž zboží v cizině relativně podraží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám