Hlavní obsah

Koruna mírně oslabuje, ČNB ale pravděpodobně intervenuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna se v pondělí dopoledne obchoduje kolem 25,85 Kč/EUR. Je tak proti pátečnímu večeru zhruba o 15 haléřů slabší. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle některých ekonomů je na vývoji kurzu ale vidět, že Česká národní banka zřejmě pokračuje v intervencích proti oslabování koruny, které oznámila v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Útěk investorů do bezpečných aktiv se citelně podepisuje i na vývoji měn našeho regionu, citelně tak oslabuje nejen polský zlotý a maďarský forint,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Ve srovnání s polovinou února tak zlotý vůči euru oslabil o více než devět procent, forint pak o 11 procent. Oslabení koruny o necelých šest procent je v tomto ohledu slabší, což je dáno i přítomností ČNB na trhu, která brání výraznějšímu oslabování koruny,” podotkl Seidler.

ČNB začala intervenovat ve prospěch koruny v pátek po koordinaci s polskou centrální bankou. „ČNB je patrně na trhu aktivní i dnes s cílem nenechat korunu oslabit nad hranici 25,90 Kč za euro,” dodal ekonom.

ČNB zakročila proti slábnoucí koruně

Válka na Ukrajině

„Koruna dopoledne oslabuje proti euru na 25,85 Kč/EUR. Blíží se tedy hranici, kde v pátek zasáhla ČNB. Ta má možnost korunu usměrňovat i dál a je otázka, zda by tak činila znovu jen po malých krocích,” uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

ČNB v pátek na svém webu sdělila, že provádí operace, které mají nadměrné výkyvy kurzu a oslabování koruny tlumit.

„ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, v jaké se momentálně nacházíme, je plně opodstatněné,” uvedla.

Bližší informace ke zmíněným operacím banka sdělovat nebude. Analytici řekli, že centrální banka zřejmě českou měnu nenechá oslabit k hranici 26 korun za euro, respektive nad ni.

Reklama

Výběr článků

Načítám