Hlavní obsah

Koruna je k euru nejsilnější za půl roku

Novinky, tov

Koruna v úterý ráno posílila vůči euru na 25,44 Kč/EUR a přiblížila se k nejsilnější hodnotě za poslední půlrok. Od konce minulého týdne česká měna mírně posílila také vůči americkému dolaru, ten se nyní prodává kolem 22,87 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Koruna na úvod předvánočního týdne atakovala nejsilnější hodnotu za poslední půlrok,” uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Upozornil, že poprvé od počátku července se česká měna dostala pod hranici 25,50 Kč/EUR.

Vlnu optimismu po čtvrtečním jednoznačném vítězství konzervativců v britských parlamentních volbách podle něj povzbudily víkendové zprávy z kolbiště obchodních válek.

„Nejenže nedošlo k dalšímu navýšení tarifů na vzájemný americko-čínský obchod, ale zdá se, že byla uzavřena hrubá dohoda, detaily by měly být dojednány v lednu,” podotkl.

Libra po vítězství konzervativců nejsilnější za tři roky, rostou i britské akcie

Ekonomika

Z pohledu centrální banky (ČNB) podle něj došlo ke znatelné redukci hlavních vnějších rizik – brexitu bez dohody a eskalaci obchodních válek. Na straně druhé pokračuje zhoršování ekonomické situace v eurozóně, zejména v průmyslu. I některá data z domácí ekonomiky dalšímu výraznějšímu posilování koruny moc nepřejí.

Koruna začátkem týdne posílila i vůči britské libře poté, co britská měna korigovala výrazné posílení po volbách, ve kterých získali většinu konzervativci Borise Johnsona. Zatímco v pátek byla libra za 30,80 koruny, v úterý byla dočasně až o 60 haléřů levnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám