Hlavní obsah

Komerční bance mírně stoupl zisk, výnosy klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komerční bance v prvním pololetí letošního roku vzrostl konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře banky meziročně o 1,2 procenta na 6,4 miliardy korun. Banka o tom informovala v pátek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkové provozní výnosy třetí největší banky v ČR ale za první půlrok klesly o 2,3 procenta na 15,154 miliardy korun. Snížily se jí také čisté výnosy z poplatků a provizí, které poklesly o 3,5 procenta na 3,402 miliardy korun.

Mezi hlavní důvody poklesu provozních výnosů patřily především nízké úrokové sazby, snížení cen základních bankovních služeb a utlumená aktivita na finančním trhu v důsledku ukotvení měnového kurzu a úrokových měr centrální bankou, uvedla banka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úvěry táhl zájem o hypotéky

Počet klientů samotné KB se v pololetí meziročně zvýšil o 22 tisíc na 1,609 miliónu. Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 3,5 procenta na 491,8 miliardy korun. Nejvíce přispěly k růst  hypoteční úvěry a rostlo i spotřebitelské úvěrování. Objem poskytnutých hypoték narostl meziročně o 10,1 procenta na 151,2 miliardy korun.

"Výsledek v podobě nárůstu počtu zákazníků, objemu spravovaných aktiv i úvěrů poskytnutých domácnostem je vynikající. Nicméně i přes dobrý stav domácího hospodářství bylo finanční prostředí v první polovině roku náročnější oproti našemu očekávání, a to hlavně v důsledku dalšího poklesu úrokových sazeb a zpoždění při oživování poptávky podniků po úvěrech," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Většinový vlastník KB, francouzská Société Générale, ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 7,8 procenta na 1,03 miliardy eur (28,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám