Hlavní obsah

Kofole stouply tržby na rekordních pět a půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupině Kofola letos vzrostly za první tři čtvrtletí tržby meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek v historii skupiny, uvedla v pondělí v tiskové zprávě.

Foto: Kofola

Láhve kofoly na lince

Článek

Hrubá marže Kofoly stoupla o 27,2 procenta na 2,29 miliardy korun. Skupině rostly všechny klíčové finanční ukazatele. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) se zvýšil o 34,6 procenta na 988,5 miliónu korun.

„Do hospodaření stejně jako v prvním pololetí tohoto roku nejvýrazněji promluvila akvizice slovinské značky Radenska a distribuce nápojů Rauch. Firmě se dařilo na trzích v České republice, na Slovensku i ve Slovinsku, prodeje v Polsku mírně klesaly,“ uvedla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Prodeje v samotném Česku stouply o 15,6 procenta a na Slovensku o 13,8 procenta.

Musilová uvedla, že velmi dobře se dařilo barům s čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami UGO, které zvýšily meziroční tržby o 65 procent.

Přestěhovali sídlo do Ostravy

Vedle slovinské akvizice v červnu zástupci Kofoly podepsali smlouvu, jejímž prostřednictvím firma získá firma čtyřicetiprocentní podíl ve druhém největším producentovi nealkoholických nápojů na Slovensku, skupině Water Holding. Ta vyrábí minerální vody Budiš, Zlatá studňa, Gemerka, Fatra nebo kolové nápoje Šofokola.

„K dokončení transakce a nabytí minoritního podílu ve Water Holding zbývá schválení transakce slovenským antimonopolním úřadem,“ uvedla Musilová.

Kofola letos své sídlo přestěhovala z Polska do České republiky, do Ostravy. [celá zpráva]

Skupina má osm výrobních závodů. Působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Akcie firmy se obchodují na Varšavské burze, firma podle vlastních prohlášení uvažuje i o vstupu na pražskou burzu. Zatím zde v září provedla tzv. technický listing, obchodovat s akciemi v Praze dosud nelze.

Kofola zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku. K výrobkům vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, energetické nápoje Semtex,  Top Topic nebo Citro Cola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám