Hlavní obsah

Koalice vyhrála bitvu o DPH

PRAHA

Sněmovna přehlasovala na poslední chvíli prezidentské veto u zákona o DPH. Ten je klíčový ve vztahu k EU. Vládní koalici se ve čtvrtek podařilo do lavic dostat svých 100 poslanců. Za nemocného soc. dem. poslance Miloslava Vlčka zaskočil z ODS vyloučený Petr Kott. Z brněnské Úrazové nemocnice přiletěl i zraněný ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Foto: archiv autora

Obal první LP desky Pavla Bobka Veď mě dál, cesto má.

Článek

Pro zákon hlasovalo 101 ze 184 přítomných poslanců. Přijetí zákona předcházelo horečné vyjednávání. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) se snažil přesvědčit opozici, aby klíčový zákon podpořila. Marně. O prezidentském vetu měli poslanci hlasovat již v úterý, zraněný Svoboda se rozhodl neopustit nemocniční lůžko. Koalice tak prosadila odložení hlasování na čtvrtek.

Základní sazba daně se tak přijetím zákona snižuje z 22 na 19 procent. Do ní se ale ze snížené pětiprocentní sazby přesunou např. stravovací služby v jídelnách a restauracích, od 1. ledna 2005 také ubytovací služby.

V nižší sazbě zůstávají potraviny, vodné, stočné, noviny, časopisy, zdravotnické prostředky a léky, vstupenky na kulturní akce nebo papírové dětské pleny. Od května budou dražší kupříkladu vstupenky na sportovní utkání a hygienické potřeby, více lidé zaplatí i za krmiva pro domácí zvířata, kadeřnické služby, čistírnu, kabelovou televizi a další služby a výrobky.

Mimořádné zálohy padají

Přijatý zákon patří k pilířům vládní rozpočtové reformy a je nutný pro vstup země do EU. Vláda si od předlohy slibuje, že posílí veřejné rozpočty až o 20 miliard korun. Podstatnou část těchto příjmů ale zaplatí domácnosti. Podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí vlivem květnového zvýšení DPH vzrostou domácnostem náklady o 266 korun měsíčně, tedy o 3192 korun za rok.

Na přijetí zákona netrpělivě čekali především čeští podnikatelé, neboť kvůli chystaným změnám nevěděli, s jakou DPH mají počítat od 1. května. Dnešní schválení zákona jim také dalo jistotu, že nebudou muset platit mimořádnou zálohu DPH, kterou chtěl stát nahradit výpadek příjmů po vstupu země do EU.

Schváleny i vetované finanční kompenzace

Sněmovna ve čtvrtek také schválila finanční kompenzace, které mají u sociálně slabších skupin zmírnit dopady přijatých změn u DPH. Zákon počítá například s tím, že od 1. května vzroste trvale rodičovský příspěvek o tisíc korun měsíčně. Předlohu spolu se zákonem o DPH vetoval prezident republiky Václav Klaus. Sněmovna jeho veto u uvedeného zákona také přehlasovala.

K 1. červnu získají jednorázový dětský příspěvek 2000 korun na každé dítě všichni, kteří na to mají nárok. Důchodci získají ke stejnému datu mimořádný důchod 1000 korun. Zákon o kompenzacích podpořilo 131 poslanců ze 184 přítomných. Pro předlohu hlasovali vládní poslanci a komunisté.

Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve přislíbil, že v krátké době předloží i novelu zákona o dani z příjmů, která by měla přinést další úlevy pro rodiny a podnikatele. Jde podle něj například o společné zdanění manželů, změny v odpisových sazbách a opatření, které umožní veřejným vysokým školám odečíst si od základu daně dary až do výše deseti procent základu daně. Na uvedených změnách se již v lednu dohodla koalice.

Svoboda je opět v nemocnici

Zraněný Svoboda opustil budovu Sněmovny asi půl hodiny po hlasování a zamířil do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Sanitka se šéfem diplomacie do nemocnice zamířila v doprovodu dvou policejních a jednoho civilního osobního vozu.

Lékaři přivezli Svobodu do jednacího sálu na pojízdném křesle. Ministr, který je zároveň poslancem, hlasoval z míst, která jsou vyhrazena pro ODS. Počítačové hlasovací zařízení, které je ve Sněmovně, to umožňuje. Lavice ODS jsou nejblíže dveřím, jimiž Svobodu do sálu přivezli. Poslanci ODS měli pro hlasování Svobody z jejich míst pochopení a umožnili mu to.

Svoboda pobyl v budově parlamentu skoro tři hodiny. Většinu této doby byl v kanceláři, která sousedí s hlavním jednacím sálem a jež byla dočasně uzpůsobena jako nemocniční pokoj. Svoboda tam měl k dispozici lůžko, lékaře, zdravotní sestru a lékařskou techniku. Ve vlastním jednacím sále, tedy na veřejnosti, pobyl Svoboda jen šest minut.

Svobodu přivezla do Sněmovny sanitka před 10:00 od Úřadu vlády, který je od Sněmovny vzdálen přes jeden kilometr. Do areálu Úřadu vlády dopravil Svobodu policejní vrtulník. Přiletěl s ním z Brna, kde se ministr zotavoval z následků těžké dopravní nehody, která se stala jeho služebnímu vozu přesně před týdnem. Příjezd i odjezd z budovy Sněmovny podléhal nejvyššímu utajení.

V Ústřední vojenské nemocnici je pro Svobodu připraveno prezidentské apartmá. Lékaři mu tam provedou základní vyšetření a po dohodě se Svobodovou manželkou, taktéž lékařkou, rozhodnou o dalším postupu.

Reklama

Související články

Hlasování o DPH: čekání na Svobodu?

Hlasování o prezidentem vetovaném zákoně o dani z přidané hodnoty mají poslanci na programu úterní schůze. Ve Sněmovně se však rýsuje možnost, že by hlasování...

Výběr článků

Načítám