Hlavní obsah

Koalice se má v neděli shodnout na změnách daní, cen a rozpočtu

Novinky, Jiří Vavroň
PRAHA

Představitelé koaliční vládních stran se v neděli pokusí shodnout se změnách daní, míře růstu cen a rozpočtových pravidel. Tyto změny jsou totiž základem pro reformu veřejných financí, která má zastavit rostoucí zadlužování země.

Článek

Zatím je prakticky jisté, že se již nyní mohou radovat podnikatelé. Sazba daně z příjmu právnických osob se příští rok sníží ze současných 31 na 28 procent s výhledem na další pokles. Tento návrh by měly bez problémů schválit všechny koaliční strany.

Ministerstvo financí rovněž potvrdilo, že koaliční partneři se již dříve shodli na potřebě stanovení minimální daně z příjmů fyzických osob, která bude odvozována od poloviny průměrné mzdy v ekonomice. Jasno má kabinet i ve zvyšování spotřebních daní, kde se zvýší sazby u cigaret a alkoholu a po roce 2005 se prověří možnost zvýšit spotřební daň u benzínu. Shoda je rovněž u zvýšení daně z nemovitostí, kde od roku 2005 bude daň odvozovat z hodnoty pozemku a následně stavby.

Největší spor o DPH

Největší spor bude probíhat proto o to, jak se bude měnit daň z přidané hodnoty(DPH). Ta totiž určuje výši cen potravin, služeb a dalšího zboží. MF navrhuje sblížit sníženou 5% daň, kterou v současnosti platíme za služby, léky a především potraviny se základní sazbou ve výši 22%.

Každá z koaličních stran má ale jinou představu změn. Nejvíce se hovoří o zvýšení pětiprocentní sazby na 7 až 8 procent a současně snížení základní sazby na 20 či 18 procent. Zatím je jisté, že vstupem do Evropské unie bude nutné převést řadu služeb (např. opravny a prádelny či telekomunikace) z 5% do základní 22% sazby. U potravin je sazba ponechána na rozhodnutí národních vlád, největší spor tedy koalici čeká při diskusi o tom, jakou sazbou budou daněny potraviny.

Každý rok o 14 miliard méně

Ministr financí se pokusí přesvědčit své koaliční kolegy i o tom, aby se vláda dobrovolně  zavázala, že každoročně bude schodek veřejných rozpočtů nižší o 14 miliard korun, tedy zhruba o 0,7 procenta vůči HDP. Ministr financí chce, aby napříště musela vláda s návrhem státního rozpočtu vždy předložit i závazný výdajový strop na další dva roky.

"Jelikož současná úroveň deficitů se pohybuje na úrovni 7,2 procenta HDP, mohly při tomto tempu jejich snižování splnit kritéria pro vstup do Evropské měnové a hospodářské unie, tedy pro přijetí eura někdy záhy po roce 2010," upozornil pro Právo analytik pražské Raiffeisenbank Ivo Nejdl. Ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí na nedělní schůzce opět navrhnou, aby náhradu mzdy v pracovní neschopnosti po prvních 14 dní hradil zaměstnavatel.

Dohoda pomůže koalici

Pokud se dospěje k dohodě o daňových a dalších změnách, bude to zatím nejvýznamnější společná akce od vzniku koaliční vlády. Koaliční vláda se totiž dokázala zatím shodnout ze zásadních věcí pouze na vypovězení smlouvy o výstavbě dálnice D 47 a odvolání mediální rady. Dohoda o postupu reformy by výrazně zvýšila šance na to, že kabinet přežije hlasování o rozpočtu na příští rok a začne skutečně efektivně vládnout. 

Reklama

Výběr článků

Načítám