Hlavní obsah

Klienti bojují s CK Blue Style o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco naprostou většinu peněz za nevyužité vouchery za zrušené zájezdy vydané podle tzv. zákona lex voucher už cestovky klientům vyplatily, na soudní bitvu se chystá skupina držitelů jiných typů poukazů od CK. Těm totiž s odkazem na vlastní, odlišná pravidla proplacení peněz upírají, nabízejí jen zájezd v pozdějším termínu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odjet později je problém hlavně pro ty, kteří na zájezd odjet už neplánují či nemohou třeba z důvodu péče o příbuzné nebo se dostali do finančních potíží a peníze místo na dovolenou teď potřebují kupříkladu na úhradu energií.

Česká asociace pojišťoven odhadla, že z celkové hodnoty voucherů ve výši 2,5 miliardy korun, jež se začaly vydávat loni jako náhrada za rušené zájezdy během uzávěr, byla podle lex voucher vydána jen třetina. Zbytek byly poukazy, jež si vydávaly cestovky samy podle vlastních pravidel.

Cestování v Evropě se do stavu před pandemií ještě pár let nevrátí

Cestování

„Na naši kancelář se s tímto problémem obrátilo přes 200 nespokojených zákazníků, drtivá většina jsou klienti CK Blue Style. Desítky z nich nám daly mandát, abychom je zastupovali,“ řekl Právu Radovan Hrubý, advokát kanceláře Legans.

Voucher někomu prodejte, radí

Dodal, že se snaží s cestovkami domluvit, ale pokud to nepůjde, jsou připraveni věc řešit před soudem.

Advokát tvrdí, že CK vydáváním vlastních voucherů porušily či obešly státní pravidla. Odmítá i argumentaci některých kanceláří, že vlastní vouchery vydávaly ještě dříve, než začal lex voucher platit, protože v té době už věděly, co se chystá.

Je skutečností, že mnohé velké kanceláře, jako CK Fi­scher, i u dřív vydaných voucherů pravidla sjednotily podle těch státních. Některé další se po předžalobní výzvě rozhodly požadavkům klientů vyjít vstříc.

Zbývá proplatit vouchery za 20 milionů

Ekonomika

„Obrátili se na mě též zákazníci CK S.E.N. a Redok Travel. Obě tyto kanceláře vystavily jiné vouchery než dle lex voucher. Obě tyto kanceláře všem mým klientům na výzvu obsahující právní rozbor k dané problematice hodnotu voucheru, tedy celkové plnění klientům, již vyplatily,“ dodal Hrubý. Blue Style to odmítá.

„Jelikož si uvědomujeme, že někteří klienti z jakéhokoliv osobního důvodu cestovat nechtějí, prodloužili jsme platnost poukazu o rok. Tedy je možné ho uplatnit kdykoliv do konce října 2022,“ řekla Právu mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová.

Těm, kdo poukaz nevyužijí, radí, aby ho prodali jinému zájemci. Kancelář podle Topolové zákazníkům po zavedení lex voucher dávala na výběr a většina se rozhodla pro vlastní poukaz Blue Stylu TravelSafe, protože byl výhodnější z hlediska výběru termínů i podmínek zájezdu. „Do dnešního dne neevidujeme jedinou úspěšnou žalobu proti TravelSafe,“ uzavřela Topolová.

Vouchery ze zákona končí, cestovky vrací peníze dřív

Ekonomika

Podle Hrubého však cestovka záměrně poskytovala nesprávné nebo neúplné informace. „Z komunikace mezi mými klienty a cestovní kanceláří přímo a jasně vyplývá, že byli několikrát ujištěni, že je TravelSafe voucher výhodnější a že o své peníze nepřijdou. Některé příběhy mých klientů navíc nesou prvky nátlaku na zákazníka,“ uvedl advokát.

Vlastní poukazy na částku navýšenou o 25 procent vydávala i CK Alexandria. Kancelář podle marketingového ředitele Petra Šatného od těch klientů, kteří si je vybrali, neeviduje aktuálně žádné požadavky mimo podmínky těchto poukazů.

Jak Právu řekl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich, u poukazů vystavených mimo tzv. lex voucher bude nutné zkoumat smlouvu po smlouvě, zda společnost dostála tomu, co spotřebitelům slíbila.

„ČOI nemůže nijak závazně rozhodnout v soukromoprávním sporu, to může opravdu výhradně soud,“ řekl Právu Fröhlich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám