Hlavní obsah

Zbývá proplatit vouchery za 20 milionů

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře měly do poloviny září čas na to, proplatit klientům peníze za nevyužité poukazy na zájezdy zrušené kvůli covidu. Tento termín u poukazů vydaných podle tzv. zákona lex voucher uplynul tento týden ve středu, avšak ne všechny nároky byly v termínu uspokojeny.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj zbývá vyplatit ještě zhruba 20 milionů korun ze zhruba 830 milionů za 55 tisíc vydaných voucherů.

Jsem ráda, že drtivá většina cestovek své závazky vůči klientům plní
Klára Dostálová

„Jsem ráda, že drtivá většina cestovek plní své závazky vůči klientům. Pokud cestovní kancelář povinnosti nesplní, hrozí jí především žaloba ze strany zákazníků a s tím spojené další náklady soudních řízení a úroky z prodlení,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Eventuálně může hrozit i pokuta ze strany živnostenského úřadu. Výplatní doba je stanovena zákonem a cestovní kancelář ji nemůže svévolně posouvat,“ dodala ministryně Dostálová.

Jak se proplácí nepoužitý voucher u cestovních kanceláří

Stalo se

Zčásti nedostali peníze klienti, kteří nereagovali na výzvy cestovek a nedodali požadované číslo účtů. Ministerstvo proto radí zkontrolovat i nevyžádanou poštu (spam) v e-mailu a kancelář přímo kontaktovat.

V případě, že by voucher nebyl proplacen z důvodu úpadku CK, mohou zákazníci uplatnit nárok u pojišťovny.

„Naprostou většinu nevyužitých voucherů jsme klientům vyplatili už do konce srpna. V tuto chvíli nám zbývá vyplatit méně než tři procenta původního objemu, a to jsou klienti, od kterých zatím nemáme zpětnou vazbu,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Vouchery ze zákona končí, cestovky vrací peníze dřív

Ekonomika

„Peníze jsme vraceli všem klientům bez rozdílu, díky tomu se nám podařilo před podzimní i následující letní sezonou vyčistit stůl, a to se odráží v ochotě klientů si znovu rezervovat zájezdy s větším předstihem,“ dodal Bezděk.

Za poukazy vydané podle zákona lex voucher mohli lidé náhradní zájezdy objednávat jen do konce srpna, ovšem i s pozdějším datem odjezdu – na lyže v zimě nebo i na příští léto.

Jiné typy poukazů, které vydávaly cestovky podle vlastních podmínek, lze použít ještě déle, povinnost proplatit je u nich není.

Reklama

Výběr článků

Načítám