Hlavní obsah

Ke zvýšení výběru daní přispělo hlášení DPH i EET

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší evidence DPH a zavedení první vlny EET vedly ke zvýšení příjmu daní, uvedla v neděli v České televizi náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová. Zopakovala tvrzení ministra Andreje Babiše, že prosincový výběr daní z restaurací se meziročně zdvojnásobil. Hlášení DPH podle ní vedlo ke zvýšení příjmu z DPH o deset miliard.

Foto: Novinky

Účtenka z EET

Článek

Jestliže předloni činil prosincový výběr daní v pohostinství 10 miliard, tak loni to bylo 20 miliard.

Schillerová hájila metodiku, jak se dospělo k číslu - srovnaly se příjmy 1600 restaurací, což označila za dostatečně reprezentativní vzorek. Nárůstem byla sama překvapena. „Čekala jsem 80 procent, vedou se ale debaty jak velkou roli na tom mohlo hrát zdražení.“ To by mohlo činit asi deset procent.

Zdvojnásobení nepřekvapilo ekonoma VŠE Václava Duška: „To byl očekávaný efekt u tohoto typu malých provozoven. Drobné firmy jsou místo, kde se šidí nejvíce,“ řekl. Uvedl, že i v Dánsku nehlásilo všechny příjmy 40 procent podnikatelů a krátili daně o 16 procent. Zdůraznil, že to byly jen případy, které se podařilo dohledat. Varoval, že další etapy už nebudou mít tak velký dopad a že řemeslníci se mohou stále domlouvat se zákazníky na práci bez papírů.

Loni stoupl i výběr DPH a to z 331 miliard na 349 miliard. Podle Schillerové deset miliard připadá na vrub kontrolního hlášení DPH. Dušek ale namítl, že není lehké oddělit výsledky zavedení hlášení od vlivu růstu spotřeby a dalších faktorů. Zavedení hlášení ale také obhajoval. „Státy jsou mimořádně efektivní u výběru příjmů, kde je mohou ověřit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám