Hlavní obsah

Kdo letos spořil v bance, většinou prodělal

Peníze uložené na spořících a termínovaných účtech v bankách a v penzijních fondech bez započtení státní podpory letos často ani nepřevyšovaly inflaci, která za rok 2013 bude zřejmě okolo 1,4 procenta. Propadákem byly investice do zlata. Z podílových fondů letos Čechům vydělaly vesměs jen ty akciové. Dluhopisové a peněžní fondy většinou buď prodělaly, nebo vykázaly jen nepatrné výnosy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V letošním roce klesaly úrokové sazby jak u spořicích účtů, tak u dluhopisů. Naopak se velmi dařilo akciím, kdy například americké indexy několikrát pokořily historická maxima," řekl šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Zlepšující se situace světové ekonomiky nepřála zlatu, které ztratilo více než čtvrtinu hodnoty.

"Spořicí účty trpí základními úrokovými sazbami a nedokážou většinou pokrýt ani inflaci. Průměrné zhodnocení se pohybuje kolem jednoho procenta ročně, od úroku je ale ještě potřeba odečíst 15procentní daň," uvedl analytik Broker Consulting Jan Šimek.

Termínované vklady jsou na tom podobně, i když nesou o něco větší zhodnocení v závislosti na délce období, po kterou se spořitel zaváže nechat prostředky bance, a také v závislosti na výši úložky. Klienti s vklady nad půl miliónu Kč a vkladem na pět let tak mohou očekávat zhodnocení až 3,2 procenta ročně.

Investice do rozvíjejících se trhů propadly

Akciové fondy v průměru za letošní rok přinesou podle Šimka podílníkům asi devítiprocentní zhodnocení. Jde však o širokou skupinu fondů s různým zaměřením, ať už regionálním či oborovým. Nejvíce se letos daří stejně jako loni fondům zaměřeným na biotechnologie. Z regionů ve zhodnocení vévodí Japonsko. Naopak propadákem letošního roku z hlediska výnosů jsou akciové fondy zaměřené na rozvíjející se trhy.

Komoditním fondům se nedařilo, investorům přinesou za letošek ztráty kolem deseti procent. Dluhopisové fondy zažily skvělý minulý rok, a tak se logicky letošní rok nesl ve znamení vracení části zisků. Průměrné ztráty budou do jednoho procenta. Horší situace je u dluhopisových fondů zaměřených na rozvíjející se trhy, kde se ztráty budou pohybovat kolem deseti procent.

Fondy peněžního trhu se dělí na korunové a zahraniční. Korunové v průměru překonaly fondy investující v zahraniční měně a dokázaly zhodnotit v pásmu od nuly do dvou procent. Průměr fondů peněžního trhu investujících v zahraničních měnách skončil v blízkosti nuly.

Hypoteční rok

U spotřebitelů hrály letos prim hypoteční úvěry. "Rok 2013 by se dal nazvat rokem hypotečního financování. Díky klesajícím úrokovým sazbám, stagnaci, či dokonce poklesu cen nemovitostí a poměrně příznivé ekonomické situaci českých domácností jsme se dočkali nečekaného - rok 2013 se pravděpodobně zapíše do hypotečních dějin jako rok rekordní," upozornil hypoteční specialista společnosti Partners Josef Uchytil.

Nejenže letos padl rekord v úrokových sazbách, které se v půlce roku dostaly v průměru pod tři procenta ročně, zároveň byl překonán rok 2007 v objemu nově zprostředkovaných hypoték, včetně těch refinancovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám