Hlavní obsah

Každá z nabídek na dostavbu Temelína má své mouchy, tvrdí Drábová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americko-japonská společnost Westinghouse i česko-ruské konsorcium MIR.1200 nabízejí pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín podobně výkonné reaktory. Obě technická řešení ale mají své slabiny, přestože splňují vysoké standardy bezpečnosti. České televizi (ČT) to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Projekt firmy Westinghouse vypadá velmi pěkně, ale nikde na světě neběží, staví se dva bloky v Číně a dva bloky v USA. Ale ten koncept je natolik nový, ta modulární struktura a vysoké využití pasivních prvků v bezpečnostních systémech, že skutečně bychom rádi viděli referenční blok v provozu," upozornila předsedkyně SÚJB.

Problémy ale Drábová vidí i u česko-ruského konsorcia. „Slabina na ruské straně je vždycky organizace výstavby a zajištění dostatečné kvality při výrobě, dostatečném dohledu nad kvalitou a podobně,“ řekla v ČT.

Podle místopředsedy Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislava Kázeckého nabídky obou společností počítají s vysokou účastí českých firem.

„Česko-ruské konsorcium ale dosud nabízelo českým firmám lepší možnost, jak proniknout na třetí trhy,“ dodal. Zatím prý nemá informace, že by Westinghouse pozval české firmy na některý ze svých zahraničních projektů.

Kritika od ekologů

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) už dříve uvedl, že zapojení českých firem do dostavby Temelína bude jedním z důležitých kritérií pro rozhodnutí o vítězi tendru. Kázecký nyní uvedl, že obě nabídky, které zůstávají v soutěži, předpokládají, že se české firmy budou na zakázce podílet ze zhruba 70 procent.

Ekologické sdružení Aliance pro energetickou soběstačnost kritizovalo obě společnosti, které se o dostavbu Temelína ucházejí. Westinghouse má podle aliance problémy s rozestavěným reaktorem v americkém státu Georgia, kde hrozí narušení časového harmonogramu a zvýšení celkové ceny. Až o čtvrtinu proti původním předpokladům se podle aliance zvýší cena jaderné elektrárny Akkuyu, kterou v Turecku bude stavět Atomstrojexport.

Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán koncem příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám