Hlavní obsah

Katastrofální rok pro cestovní ruch pokračuje, nepomohl ani letní zájem Čechů

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes o něco lepší léto ve třetím čtvrtletí pokračoval propad cestovního ruchu v důsledku globální pandemie nemoci covid-19. Ačkoliv oproti loňskému roku mírně přibylo tuzemských turistů, úbytek cizinců se tím zdaleka nekompenzoval. Počet hostů v hotelových zařízeních meziročně klesl o 20,7 procenta a počet přenocování poklesl o 16,8 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

V Praze se ve třetím čtvrtletí ubytovalo 429,5 tisíce zahraničních turistů, což je o 78,5 procenta méně než před rokem. Do Prahy jezdilo více Čechů, to však zdecimovanému ruchu nepomohlo. Ubytovalo se jich totiž meziročně jen o 5,2 procenta více – necelých 317 tisíc.

Naopak si ve třetím čtvrtletí meziročně významně polepšil Liberecký kraj. Zahraničních hostů tam ubyla třetina, když se jich v tomto regionu ubytovalo přes 42 tisíc.

O více než čtvrtinu však v Libereckém kraji přibylo tuzemských turistů. Ubytovalo se jich tam téměř 460 tisíc. Mohla tomu pomoci kombinace letního rozvolňování protipandemických opatření a nabádání ze strany vládních politiků, aby Češi dovolenou trávili v tuzemsku.

Celkově se tak v tomto regionu ve třetím čtvrtletí ubytovalo o 16,7 procenta lidí více. I Liberecký kraj je na tom však od začátku roku celkově hůře než loni. Ubytovalo se tam 722 590 lidí, co je o 17,5 procenta méně než před rokem.

Jediný kraj, kde je letos více domácích turistů za celý rok, je Karlovarský, kde došlo k navýšení jejich ubytování o 6,7 procenta. Kvůli úbytku zahraničních turistů o více než polovinu se tam však od ledna ubytovalo jen 71,6 procenta hostů ve srovnání s loňským rokem.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

V celé republice se ve třetím čtvrtletí ubytovalo 4,93 milionu Čechů a 1,05 milionu zahraničních hostů. Počet těch prvních tak vzrostl meziročně o 17,3 procenta a počet těch druhých poklesl o 68,5 procenta.

Jinými slovy zahraničních turistů v létě přijelo třikrát méně než před rokem. Solidní nárůst zájmu těch tuzemských tak cestovní ruch nezachránil.

I ve statistice přenocování je vidět výrazná proměna skladby hostů. Celkově hotely a podobná zařízení ve třetím čtvrtletí zaznamenaly 21,8 milionu přenocování. Z toho zhruba 68 procent připadlo na tuzemské hosty.

Meziročně došlo k poklesu přenocování o 20,7 procenta. U přenocování zahraničních hostů došlo dokonce k poklesu o 68,5 procenta, nárůst přenocování Čechů o 17,2 procenta byl opět nedostatečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám