Hlavní obsah

Katastrofa v Asii přijde české pojišťovny na desítky miliónů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pojišťovny v České republice počítají s tím, že lidem postiženým živelnou pohromou v jižní a jihovýchodní Asii vyplatí desítky miliónů korun. Počet hlášených případů je zatím poměrně malý, v příštích dnech by se však měl podle nich zvyšovat s tím, jak budou turisté po návratu domů postupně vyplňovat potřebné formuláře.

Foto: archiv Divadlo J. K. Tyla Plzeň

Helena Vondráčková během děkovačky po představení Kočky (Cats) na jevišti Nové scény Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Článek

"Do této chvíle jsme zaregistrovali pouze jeden vážný úraz v Thajsku," řekl Právu mluvčí Allianz Milan Káňa. Pacientka byla evakuována do Bangkoku, odkud bude převezena do ČR.

"Předpokládáme, že do konce tohoto týdne budeme moci pacientku přepravit domů. Náklady spojené s tímto případem zatím odhadujeme na jeden milión sto tisíc korun," dodal Káňa.

ČSOB Pojišťovna zatím ví o dvou klientkách, které byly u ní pojištěny a jsou postiženy katastrofou v Asii. První je devítiletá dívka z Hradce Králové, která má hluboké řezné rány způsobené přívalovou vlnou, druhou postiženou je pak modelka Petra Němcová. Podle mluvčí Kateřiny Hamerské počítá pojišťovna s celkovými náklady kolem těchto případů ve výši zhruba dvou miliónů korun.

Pojiš'tovny čekají další hlášení

Miliónové náklady na pojistná plnění v souvislosti s přírodní katastrofou předpokládá i Evropská cestovatelská pojišťovna, která měla v postižených oblastech kolem 200 klientů a několik z nich muselo v Thajsku vyhledat lékařské ošetření.

Jednička a dvojka na trhu, Česká pojišťovna a Kooperativa, zatím kvůli tsunami žádnou pojistnou událost neevidují. "Vzhledem k tomu, že několik turistů je stále nezvěstných, není vyloučené, že se k nám hlášení o pojistných událostech ještě dostanou," uvedl mluvčí ČP Václav Bálek.

Vysoké škody pojišťovny očekávají i v oblasti pojištění zavazadel, která byla při katastrofě ztracena nebo zničena. "Předpokládáme, že náhrady přesáhnou výši 1,5 miliónu korun. Přesný rozsah škod budeme znát až po návratu klientů do ČR," uvedl Káňa.

Mezinárodní pojišťovací asociace tento týden odhadla, že katastrofa by mohla stát všechny pojišťovny celkem pět až deset miliard dolarů (až 227 miliard korun). Podle Světové zdravotnické organizace zranil přírodní živel půl miliónu osob.

Bez cestovní pojistky by se člověk nedoplatil

Za všechny poškozené klienty, kteří uzavřeli cestovní pojištění a byli v zasažených oblastech ošetřeni či hospitalizováni, by pojišťovny měly uhradit náklady na léčení a případný lékařský převoz domů. Na základě stejné pojistky, která stojí kolem dvaceti korun na den pro Evropu a čtyřiceti korun pro zbytek světa, by měly odškodnit také ty, kteří přišli o své osobní věci, svršky či zavazadla. V rámci některých pojistek může být také vyplacena náhrada za nevyužitou dovolenou.

"Pokud dojde k úmrtí v důsledku úrazu, vyplatíme oprávněné osobě 100 tisíc korun, v případě trvalých následků úrazu vyplatíme poměrné plnění z pojistné částky 200 tisíc korun," uvedl Káňa. Stotisícové odškodné v případě smrti úrazem v rámci základu cestovního pojištění vyplácí i Česká pojišťovna i Kooperativa. Za příplatky je možné se i různě připojistit na vyšší částky plnění.

Drtivá většina životních pojistek zaručuje plnění i v případě usmrcení vlnou tsunami. Stejně tak i běžné cestovní pojištění, které předpokládá pojistné plnění v případě smrti úrazem. "Sem patří i smrt zapříčiněná působením vnějších vlivů, tedy také tsunami," uvedl Bálek.

Problémy však nastanou člověku v případě, že cestovní pojištění neuzavřel a v zahraničí se později vážně zranil. Veškeré náklady spojené se zraněním - léky, ošetření, hospitalizaci či repatriaci - si pak hradí sám. A to může stát i statisíce korun.

Náhradu lze nárokovat i z pojištění proti úrazu

Pokud má klient v Česku uzavřenou zvlášť úrazovou pojistku, může nárokovat například plnění za trvalé následky. "Také v případě, že člověk zemřel a neměl cestovní pojištění, mohou pozůstalí uplatnit nárok z úrazového připojištění na plnění za smrt úrazem, ale mohou k tomu použít právě pojištění, které měl klient uzavřeno v ČR, a to jak úrazové, tak životní," uvedl Bálek.

Složitější by to však v takovém případě podle něj bylo s financováním převozu ostatků. "Ten se v běžných situacích hradí z pojištění léčebných výloh, takže by pozůstalí veškeré náklady museli zaplatit ze svého. Je ale možné, že v případě tak výjimečné katastrofy by převzal na sebe náklady s převozem stát, který do postižených míst vyslal speciální letadla s humanitární pomocí. Jedním z nich už byly přepraveny i ostatky mladé ženy," dodal.

Například u Allianz zahrnuje pojištění léčebných výloh při neomezeném limitu i úrazové pojištění. Z něj jsou hrazeny všechny léčebné výlohy, včetně přepravy zpět do ČR. Limit plnění u Kooperativy je milión a půl nebo tři milióny korun.

Příslušný tiskopis vždy člověk vyplní a předá pojišťovně po návratu z cesty. Při úmrtí pak pozůstalí doloží úmrtní list. Svůj nárok uplatní oprávněná osoba předložením potřebných dokladů o oprávněných nákladech vynaložených v přímé souvislosti s pojistnou událostí, jako je například přeprava ostatků či telefonní hovory.

Úmrtí nezvěstného konstatuje až soud

Pojišťovna může vyplatit pojistné plnění jen tehdy, je-li nezvěstný oprávněnými úřady prohlášen za mrtvého. "Záleží vždy na individuálním posouzení každého případu, v případě tsunami by mělo být plnění vyplaceno i u cestovní pojistky," řekl Marek Vích z Kooperativy.

"Jestliže smrt nelze prokázat předepsaným způsobem a není dostatek důkazů, například chybí-li tělo, může podle Občanského zákoníku pohřešovanou osobu nejdříve po roce prohlásit za mrtvou soud," řekl Právu právník Josef Fiřt. "Avšak v případech, kdy je přímým svědectvím či jinak úmrtí prokazatelně doložitelné, například při havárii letadla, může soud nezvěstnou osobu prohlásit za mrtvou i dříve," dodal právník.

Pojišťovny vyzývají všechny klienty, kteří byli přírodní katastrofou poškozeni a stále jsou v zahraničí, aby pro potřebnou pomoc kontaktovali jejich asistenční služby. Naprostá většina z nich komunikuje v češtině a jsou telefonicky přístupné zpravidla 24 hodin denně.

Reklama

Související články

Na seznamu pohřešovaných Čechů zbývá 15 jmen

Ze seznamu pohřešovaných českých občanů v zemětřesením postižené Asie zmizelo ve středu odpoledne další jméno. Dal o sobě vědět další Čech a zbývá vypátrat...

Výběr článků

Načítám