Hlavní obsah

Kanada zavádí odvetná cla na zboží z USA

Kanadská vláda zveřejnila konečný seznam výrobků, kterých se při dovozu ze Spojených států dotknou odvetná cla. Ottawa je zavádí jako odpověď na celní poplatky při dovozu oceli a hliníku do USA, platit začnou od neděle. Vláda v pátek také představila podpůrný balíček opatření v objemu dvou miliard kanadských dolarů (33,8 miliardy Kč) pro domácí průmysl zasažený americkými cly.

Foto: Profimedia.cz

Cla míří většinou na výrobky z oceli a hliníku (ilustrační foto)

Článek

Na vybrané americké zboží dovážené do Kanady v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč) se od 1. července budou vztahovat cla ve výši deset až 25 procent. Většinou půjde o výrobky z oceli a hliníku, ale dotknou se například i kávy, kečupu nebo whiskey.

„Nebudeme (tu záležitost - pozn. red.) eskalovat a nebudeme ustupovat,” řekla kanadská ministryně zahraničních věcí Chrystia Freelandová. Země podle ní neměla jinou možnost, cla označila za politováníhodná. Motivem protiopatření podle ní prý není zloba, ale smutek.

Podpůrný balíček sestává až do výše 1,7 miliardy kanadských dolarů z firemních úvěrů a pojištění pro společnosti podnikající v ocelářství, hliníkárenství a v příbuzných odvětvích.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli a hliníku pro Kanadu stejně jako pro Evropskou unii k 1. červnu s argumentem ochrany americké národní bezpečnosti. Kanada kvůli jejich uvalení podala na Washington obratem stížnost u Světové obchodní organizace (WTO).

Reklama

Výběr článků

Načítám