Hlavní obsah

Kalousek: Zvýšení slev na dani možné je, ale musí klesnout výdaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zvýšení slev na dani z příjmů v rámci návrhu reformy veřejných financí je možné, ale jen za předpokladu adekvátního snížení rozpočtových výdajů, řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Reagoval tak na informace o nedělní dohodě mezi poslanci ODS a premiérem Mirkem Topolánkem, jejímž předmětem má být úprava slevy na daních v roce 2009 v rámci reformy veřejných financí.

Článek

Kalousek dodal, že obsah dohody zatím nezná a proto může reagovat pouze obecně. Podle šéfa expertní daňové skupiny ODS Michala Doktora výsledek dohody přinese navýšení schodku rozpočtu na přespříští rok odhadem od deseti miliard do 35 miliard korun. To se nelíbí vicepremiérovi a předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi.

"Každé zvýšení slev na dani znamená propad příjmů ve státním rozpočtu a musí jej tedy doprovázet snížení výdajů ve střednědobém výhledu, který schválila vláda," uvedl Kalousek. Doktor novinářům řekl, že poslanci ODS v čele s exministrem financí Vlastimilem Tlustým měli současně navrhnout i to, které výdaje rozpočtu by se mohly zrušit. Jejich požadavek označil za jednostranný a poněkud drahý. Dodal, že zdroje na pokrytí tohoto výpadku rozpočtových příjmů se budou hledat velmi obtížně.

Tlustý nechtěl obsah dohody blíže komentovat. Doufá, jak řekl novinářům, že její prosazení nenarazí na nesouhlas vládních KDU-ČSL a Strany zelených. Podle Tlustého je dohoda "naprosto v souladu s jejich programovými cíli". Předseda lidovců Jiří Čunek odpoledne řekl, že detaily dohody ještě nezná. Podle něj ale není možné, aby stát, kraje a obce přišly o desítky miliard korun.

Budou mít obce dost na evropské projekty?

Stát musí mít dostatek prostředků na zajištění infrastruktury, zdravotní péče a sociální zabezpečení. Navíc se obává, že města a obce by neměly dostatek peněz na kofinancování projektů z evropských zdrojů. S konečným stanoviskem ale počká až na informace od premiéra. Koaliční lídři by se podle Čunka měli sejít v neděli večer nebo v pondělí.

Topolánek se dohodl s kritiky změn v návrhu finanční reformy z řad ODS na úpravě slev na dani v roce 2009. Střední příjmová skupina by tak neměla být kvůli reformě postižena při srovnání roků 2008 a 2009 propadem příjmů. Pro reformu by mělo v úterý hlasovat všech 81 poslanců ODS. Tlustému a jeho kolegům vadilo, že v roce 2009 by si příjmová skupina s 16 000 Kč až 35 000 korun hrubého kvůli úpravám daně z příjmů a DPH pohoršila. Podle Tlustého by po dohodě s premiérem měly příjmy těchto lidí díky úpravám slev na dani růst více.

Podle Kalouska ODS nyní řeší problém, který si sama vytvořila, když 13. července prosadila pozměňovací návrh své expertní skupiny k vládnímu návrhu reformy. Dodal, že ODS znala dopady reformy od poloviny července a od té doby se na návrhu nic neměnilo. "Důrazně odmítám, že by se dodatečně v noci minulý týden na návrhu něco měnilo," reagoval na slova svého náměstka Ivana Fuksy v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

Reforma podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory dosud stále řeší především příjmy, a nikoliv výdaje, které jsou hlavním problémem tuzemských veřejných financí. "Proto se mi zdá úvaha o škrtání výdajů jako krok správným směrem," řekl s tím, že redukcí by měl projít především přebujelý systém sociálních dávek. Ulehčení na straně daňové zátěže se podle Pikory může projevit jako stimul hospodářského růstu. Na výsledek projednávání návrhu reformy čeká ministerstvo financí s návrhem státního rozpočtu na příští rok. Návrh je podle Fuksy připraven pro různé varianty a čeká na výstup z poslanecké sněmovny. Poslanci by měli o reformě jednat v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám