Hlavní obsah

Jednatel EMTC Tomáš Bárta chce řešit úpadek konkurzem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednatel společnosti EMTC Tomáš Bárta, který doposud navrhoval řešení svého úpadku formou oddlužení, vyzývá soud, aby rozhodl o způsobu řešení jeho úpadku konkurzem. Informaci v insolvenčním rejstříku Bárta potvrdil. Městský soud v Praze se nyní zabývá jednou z aktuálně největších dluhopisových kauz v ČR, kdy skupina EMTC a její jednatel Bárta dluží svým věřitelům téměř miliardu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Státní zastupitelství a soud se v posledních dnech také věnovali návrhu Tomáše Bárty z poloviny července, ve kterém Bárta vyzval soud ke zproštění současného insolvenčního správce Jaroslava Brože. Svůj návrh Bárta odůvodnil především porušením odborné péče správce při přezkumu přihlášených pohledávek vůči Bártovi.

Jeho domněnka, že správce nepostupoval v souladu s jeho představou o výsledku přezkumu, nemůže podle zastupitelství obstát jako důvod pro jeho odvolání. Ke stejnému názoru dospěl i Městský soud v Praze, který Bártův návrh na Brožovo zproštění funkce zamítl jako nedůvodný. V rámci svého řízení totiž nezjistil, že by správce nepostupoval při výkonu své funkce s odbornou péčí.

Správce: Dluhopisový program EMTC naplňuje znaky tzv. letadla

Ekonomika

Insolvenční správce Bárty Jaroslav Brož během insolvenčního řízení upozornil na možnou existenci indikátorů Ponziho schématu, tzv. letadla. Bárta toto Brožovo tvrzení odmítá s tím, že na rozdíl od Ponziho systému jeho skupina vyvíjela reálné produkty pod značkou Lipa, které získaly přes dvacet celosvětových ocenění a více než tři miliony stažení.

EMTC dluží svým věřitelům téměř 800 milionů Kč, sám Bárta pak více než 134 milionů Kč. Navíc osobně ručil za část upsaných dluhopisů. O finančním zdraví EMTC se spekulovalo delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. Podle účetní závěrky činila ztráta za předloňský rok 377,2 milionu Kč. Bárta ztrátu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám