Hlavní obsah

Moratorium na EMTC – Czech neplatí, Bárta podle soudu sledoval nepoctivý zájem

Městský soud v Praze zrušil takzvané moratorium vyhlášené na majetek společnosti EMTC – Czech podnikatele Tomáše Bárty. Důvodem bylo uvedení nepravdivých informací v návrhu na jeho povolení, čímž podle soudu sledoval nepoctivý záměr, uvedla ve čtvrtek Eliška Skřivanová z portálu Rizikovedluhopisy.cz.

Foto: Profimedia.cz

Soud zrušil takzvané moratorium vyhlášené na majetek EMTC – Czech.

Článek

Moratorium znamená odložení splatnosti dluhu, tedy ochranu dlužníka před jeho věřiteli po dobu tří měsíců s možností prodloužení o další měsíc.

Bárta podle Skřivanové u soudu připustil, že v hotovosti nosil některým věřitelům desítky milionů. Tím mohl porušit zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a zkrácení ostatních věřitelů o přibližně 70 milionů korun.

V usnesení soud dále uvádí, že Bárta svým postupem zjevně sledoval nepoctivý záměr. Bárta argumentoval, že šlo o pohledávky, které fakticky neexistují, protože byly již v hotovosti uhrazeny, dodala Skřivanová.

Podnikatel Tomáš Bárta je v úpadku, soud povolil oddlužení

Ekonomika

Vedle zrušení moratoria na EMTC – Czech žádají věřitelé zpětvzetí povolení oddlužení a následné vyhlášení konkurzu na majetek Bárty, který navíc osobně ručí za část pohledávek dluhopisových investorů.

Bárta, který svým věřitelům dluží 134 milionů korun a jeho firma EMTC téměř 800 milionů korun, je v úpadku. Soud rozhodl o povolení oddlužení. Jak uvádí insolvenční zákon, pokud dlužník splní řádně a včas všechny povinnosti spojené s oddlužením, insolvenční soud dlužníka osvobodí od placení pohledávek v dosud neuspokojené výši.

O finančním zdraví EMTC se spekulovalo delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. Podle účetní závěrky z června 2018 vykázala EMTC ztrátu téměř 70 milionů Kč. Bárta ztrátu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám