Hlavní obsah

Podnikatel Tomáš Bárta je v úpadku, soud povolil oddlužení

Praha

Podnikatel Tomáš Bárta je v úpadku, jeho firma EMTC dluží věřitelům téměř 800 milionů korun, Bárta pak 134 milionů. Úpadek v pondělí vyhlásil Městský soud v Praze sdělila ČTK Eliška Skřivanová z portálu Rizikovedluhopisy.cz. Firma nabízela dluhopisy, v září ale oznámila neschopnost splácet jistinu i úroky.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Skřivanová tvrdí, že peníze věřitelů jsou ve velkém ohrožení, protože tím se dává dlužníkům možnost vyhnut se splacení většiny svých závazků. Bárta toto tvrzení odmítá.

Vedle úpadku soud rozhodl i o povolení oddlužení. Jak uvádí insolvenční zákon, pokud dlužník splní řádně a včas všechny povinnosti spojené s oddlužením, insolvenční soud dlužníka osvobodí od placení pohledávek v dosud neuspokojené výši. Do výčtu povinností patří mj. poctivý záměr a schopnost měsíčně splácet alespoň 1989 Kč jako odměnu insolvenčnímu správci a minimálně stejnou částku ostatním věřitelům.

EMTC hrozí insolvenční řízení, držitelům dluhopisů dochází trpělivost

Ekonomika

Podle Bárty to ale automaticky neznamená, že věřitelé musejí být uspokojeni v omezeném rozsahu či minimálně.

Bárta uvedl, že dluží 134 milionů Kč, vedle toho EMTC dluží svým věřitelům dalších 800 milionů. Obě částky se však v rozsahu 65 milionů překrývají, neboť v uvedeném rozsahu jsou Bártovy závazky ručitelské právě za vydané dluhopisy, tzn. obě částky nelze sčítat.

"Návrh na oddlužení byl z mé strany podán a jeho cílem je zejména zajistit zpeněžení především nároků vůči Bohemia Energy Entity ve prospěch věřitelů mých a věřitelů mých společností," napsal ČTK.

Věřitelé mají nyní dva měsíce na přihlášení svých pohledávek.

O finančním zdraví EMTC se spekulovalo delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. Podle účetní závěrky z června 2018 vykázala EMTC ztrátu téměř 70 milionů Kč. Bárta ztrátu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám