Hlavní obsah

Jednání s Microsoftem zkrachovala, pokuta ho asi nemine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Rozhovory o urovnání sporu, které ještě na poslední chvíli vedli zástupci společnosti Microsoft a Evropské komise, zkrachovaly. Konečný verdikt nad společností padne podle plánu příští týden. Podle expertů ze všech 15 zemí unie Microsoft zneužil svého dominantního postavení na trhu. Krach jednání oznámil ve čtvrtek komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti.

Foto: Ondrej.konicek at cs.wikipedia

Jihlavské vánoční trhy na Masarykově náměstí budou letos probíhat od 5. prosince.

Článek

"Učinili jsme značný pokrok směrem k vyřešení problémů, které se objevily v minulosti. Nebyli jsme však schopni se dohodnout na závazcích do budoucna. Nakonec jsem se musel rozhodnout pro to, co je pro konkurenci a evropské spotřebitele nejlepší," vysvětlil Monti.

Monti dodal, že až bude příští středu oznamovat výsledek, vysloví se pro udělení pokuty. Podle zdrojů by se měla pohybovat od 100 miliónů do 200 miliónů eur. Monti ani nikdo jiný z komisařů ale výši pokuty nenaznačil. V nejhorším případě by ale pokuta mohla činit až deset procent ročních tržeb Microsoftu. To by znamenalo částku kolem tří miliard dolarů.

"Aspekt stanovení jasného a silného právního precedentu je zde nesmírně důležitý," řekl Monti. Podle něj je důležité takový precedent mít, aby bylo možné posuzovat podobné případy, v nichž bude hrát ústřední roli podnik velikosti Microsoftu.

Zdroje blízké jednání uvedly, že komise požadovala, aby Microsoft zpřístupnil důležité informace o svých produktech, které by využili konkurenční výrobci serverů. Ti si stěžují, že nemohou své výrobky upravit tak, aby byly kompatibilní a běžely tak spolehlivě jako výrobky Microsoftu.

Microsoft bude asi muset učinit ještě jeden významný ústupek, a to začít v Evropě prodávat verzi operačního systému Windows bez přehrávače mediálních souborů Media Player. Výrobci počítačů si pak sami určí, zda budou operační systém prodávat s přehrávačem nebo bez něj. I zde jde o stížnosti konkurenčních výrobců, kteří tvrdí, že je Microsoft svým postojem omezuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Experti z EU: Microsoft musí být potrestán

Poradní výbor Evropské unie v pondělí podpořil návrh udělit americkému výrobci programů Microsoft vysokou pokutu. Experti ze všech 15 zemí unie tak komisi...

Výběr článků

Načítám