Hlavní obsah

Japonsko otevře trh hovězímu masu z USA i z Evropy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko v pondělí povolilo dovoz hovězího masa ze Spojených států, Kanady a Francie, které ale nesmí být z dobytka staršího 30 měsíců. Na hovězí maso z Nizozemska je hranice nastavená na 12 měsíců. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že nařízení začne platit od začátku února.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o skvělou zprávu pro americké chovatele dobytka a producenty hovězího masa,“ uvedl americký zástupce pro obchod Ron Kirk. Podle Kirka by tento krok mohl přinést americkým firmám zabývajícím se exportem hovězího v nadcházejících letech „stovky miliónů dolarů“.

V podobném duchu se vyjádřili rovněž zástupci Kanady a Francie. Země javorového listu očekává, že by mohla zdvojnásobit hodnotu svého vývozu hovězího masa do Japonska na zhruba 150 miliónů kanadských dolarů ročně.

Ohledně zrušení zákazu na dovoz hovězího masa se v japonské vládě diskutovalo od roku 2011. Podle komentátorů k tomuto rozhodnutí přispěla i chystaná únorová cesta nového premiéra Šinzó Abea do Washingtonu.

Japonsko poprvé vyhlásilo zákaz na dovoz hovězího masa v roce 2003, kdy se v USA objevil první případ nemoci šílených krav. Tímto krokem byli významným způsobem zasaženi američtí dodavatelé a vítr do plachet chytili v této souvislosti australští výrobci.

Částečně se japonský trh otevřel v roce 2006, ale pouze na dovoz amerického hovězího ze zvířat mladších než 20 měsíců. V roce 2011 vyvezli Američané do Japonska zhruba 120 000 tun hovězího, což bylo o 60 procent méně v porovnání s rokem 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám