Hlavní obsah

Japonsko dalo Airbnb zelenou

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonským parlamentem prošla legislativa, která de facto legalizuje krátkodobý pronájem nemovitostí prostřednictvím webových platforem typu Airbnb. Informoval o tom server Bloomberg.

Foto: grzegorz knec / Alamy, Profimedia.cz

Japonským parlamentem v pátek prošla legislativa, která de facto legalizuje krátkodobý pronájem nemovitostí prostřednictvím webových platforem typu Airbnb.

Článek

Poskytovatelé tohoto typu ubytování budou od nynějška podléhat registraci a počet nocí, na které svůj dům nebo byt pronajmou, by neměl překročit 180. V Londýně je to přitom 90 dní, a v Amsterdamu dokonce jen 60.

„Novou legislativu vítáme,“ uvedl manažer Airbnb pro Japonsko Jasujuki Tanabe. „Je jasná, jednoduchá a snadno srozumitelná, zároveň reflektuje specifické potřeby Japonska,“ dodal.

V pátek schválený zákon rovněž rozlišuje mezi těmi, kteří v pronajímaném bytě či domě sami bydlí, a těmi, kteří svoji nemovitost pronajímají na dálku. Právě ti druzí totiž často budí mezi svými sousedy nevoli.

Opačným směrem se v roce 2016 rozhodlo jít vedení Berlína. Tamní nařízení zakazuje pronájmy bytů kratší dvou měsíců. Za porušení hrozí pokuta 100 tisíc eur (2,62 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám