Hlavní obsah

Jamie Oliver: Britové jsou ufňukaní, nebýt přistěhovalců, mohu restaurace zavřít

Londýn

Slavný britský šéfkuchař Jamie Oliver, který už v minulosti rozvířil domácí vody kritikou britské stravy, se tentokráte nechal slyšet, že by hned musel zavřít všechny své restaurace, kdyby nebylo přistěhovalců z ostatních zemí Evropské unie. Ti podle něj makají v potu tváře daleko více než rodilí Britové, kteří se v práci nepřetrhnou.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Oliver

Článek

Osmatřicetiletý Oliver, který na britských obrazovkách zazářil jako hvězda kulinářských pořadů a inspirace domácích hospodyněk a amatérských kuchařů, v rozhovoru pro časopis Good Housekeeping, prohlásil, že Evropané jsou daleko větší dříči než jejich britští vrstevníci a jsou také ochotni daleko déle pracovat u rozpálených kamen a sporáků. A taky si utahoval z britských nářků nad unijními předpisy, omezujícími pracovní dobu na 48 hodin týdně.

„Pořád nad tím skučí, hlavně britská děcka, ale zdá se, že se nikdy žádný v práci nepřetrhl. Volaly mi maminky, že jejich synáček je moc unavený. Z osmačtyřicetihodinového týdne! Děláte si srandu?” poznamenal. „To naši evropští přistěhovalečtí přátelé jsou mnohem silnější a odolnější. Kdybychom je neměli, musel bych hned zítra všechny restaurace zavřít. Nenašel by se žádný Brit, aby je nahradil.”

Na britských ostrovech si v posledních letech našly obživu statisíce lidí z Polska a dalších zemí střední a východní Evropy.

Přistěhovalectví je v Británii podle agentury Reuters palčivou otázkou před volbami, které se mají konat v roce 2015.

Oliver si jako kuchařská celebrita podle odhadů vydělal okolo 150 miliónů liber (asi 4,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám