Hlavní obsah

Jablka jsou v obchodech dražší než exotické ovoce

Kdo se řídí doporučením lékařů, že jedno jablko denně pomáhá předcházet nemocem, musí dnes pro naplnění této rady sáhnout pořádně hluboko do peněženky. Ceny za tradiční české ovoce někde šplhají až k sedmdesáti korunám za jeden kilogram.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle pěstitelů i prodejců je důvodů pro tak vysoké ceny víc: nevydařené jaro, které znamená nižší úrodu, celkově nižší domácí produkce a tím i dražší dovoz ze zahraničí. Situace by se měla změnit během tří týdnů, kdy na trh přijdou první jablka z letošní sklizně v Česku.

Studené jaro

Podle Jany Zikmundové ze sadů Nebílovy, které leží nedaleko Plzně, se vysoké ceny odvíjejí od nevydařeného jara. „Jabloně špatně odkvetly, byla zima, pršelo, včely nemohly květy opylovat. Výsledkem je špatná úroda, jablek je málo, nemáme na stromech skoro nic,“ řekla Právu Zikmundová.

„Zásoby domácích jablek nejsou, obchodní řetězce je dovezou z ciziny a samozřejmě si započítají dopravu a marži. A lidé, pokud chtějí jablka, tak je koupí za jakoukoliv cenu,“ doplnila Zikmundová.

Například v supermarketu Billa na plzeňských Slovanech ve čtvrtek nabízeli jablka podle sorty od 32,90 do 64,90 koruny za kilogram. V Nebílovech se prodávají, tedy pokud jsou k mání, za maximálně dvacet dva korun. „Ale také třeba za deset, záleží na druhu,“ poznamenala Zikmundová.

O moc levněji se nedají jablka pořídit ani ve východních Čechách. Cenu jablek na domácím trhu v rozmezí od 40 do 50 korun za kilogram považuje za nepřiměřeně vysokou i Antonín Krobot, spolumajitel společnosti Malus v Choustníkově Hradišti u Dvora Králové nad Labem specializované na pěstování ovoce.

„Pokud stojí jablka víc než banány nebo grepy, není to dobře. Povede to celkově ke snížení spotřeby ovoce a řetězce využívající nynější možnosti vyšší marže budou tlačit na producenty, aby snížili ceny,“ tvrdí Krobot, podle něhož jsou kvůli absenci domácí produkce nyní na trhu pouze zahraniční jablka.

Letňáky i za 12 korun

„Částečně se na současných cenách jablek podepsala i poslední roky nižší domácí produkce,“ podotkl Krobot. Absence domácí konkurence dává nyní obchodníkům větší prostor pro vyšší marži. To by se mělo změnit možná už tento týden, kdy přijdou na trh první česká letní jablka. „Počítám, že letňáky by se mohly prodávat v rozmezí od deseti do dvanácti korun za kilogram,“ předjímá Krobot.

Jablka na pultech obchodů v Ústeckém kraji stojí podle druhu od 40 do 60 Kč, ve slevě lze obyčejná červená jablka koupit za 27 Kč. Za vysokými cenami jablek stojí fakt, že jsou dovezená ze zahraničí. Na severu Itálie se přitom jejich cena pro koncového zákazníka pohybuje od 39 do 69 centů za kilogram (10 až 15 korun).

„Česká jablka v tuzemských obchodech nyní nenajdete,“ řekl Právu ovocnář František Kratochvíl z Liběšic na Litoměřicku. Sklady českých ovocnářů jsou po loňské mizerné úrodě již několik týdnů prázdné. „My jsme poslední jablka ze skladu expedovali v červnu,“ připomněl Kratochvíl.

Levněji nelze jablka pořídit ani na trzích – na tržišti ve Varšavské ulici v  centru Karlových Varů nabízeli minulý týden obchodníci jablka za padesát až šedesát korun za kilo.

„Jsou to letní jablka a máme je tady jako jediní,“ vysvětloval trhovec ze Slovenska, proč je jejich cena tak vysoká. „Přivezli jsme je až ze Slovenska. Na Litoměřicku byly povodně a ty poškodily ovocné stromy, takže jsou jablka dražší. Jak začnou jablka dozrávat i tady, tak budeme zlevňovat,“ dodal trhovec.

Kupovat u sadařů

Dvaadvacet let pěstuje jablka v Životicích u Havířova Dušan Kokoška. Letos ho trápí vedro a sucho, ale také to, že cena jablek v obchodech rapidně narostla. A to až na 50 korun. „Je to katastrofa, současná cenová relace jablek v supermarketech je někde kolem 50 korun. To je nenormální,“ sdělil Právu ředitel Životických sadů Dušan Kokoška.

„Všichni nás tlačí s cenou dolů a všichni, kteří se na tom obchodu s jablky podílejí, se tam snaží dát svou marži. Je to velmi nepříznivý trend. Marže jsou minimálně stoprocentní, než to jablko dojde k zákazníkovi. Východisko pro lidi je nakupovat přímo u producentů. Kdysi u nás nakupovali drobní obchodníci a trhovci, to už nyní není. Ti velcí je převálcovali,“ posteskl si Kokoška.

Pokud tedy chtějí lidé ušetřit, mohou si přijít koupit jablka celoročně přímo k sadařům. Například v Životicích si mohou koupit jablíčka méně kvalitní za pět korun nebo si je v září či říjnu sami v sadu nasbírat a zaplatit. „Nekvalitními jablky nemyslím žádné shnilé plody, ale jablíčka, která mají vizuální defekt,“ upozornil ještě moravskoslezský sadař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám