Hlavní obsah

Italové zvažují prodej Slovenských elektráren

Aktualizováno

Italský koncern Enel zvažuje prodej svého kontrolního podílu v největším výrobci elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne (SE). S odvoláním na šéfa SE to ve středu napsal slovenský tisk. Zájem o slovenský podnik v minulosti projevil i český ČEZ, jehož v privatizačním tendru slovenské vlády porazil právě Enel.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

"Naše skupina zvažuje prodej různých aktiv. Slovenské elektrárne nejsou jediným aktivem, o kterém se uvažuje," poznamenal generální ředitel SE Luca Agnese.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před společností ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 miliónů eur (podle současného kurzu 23 miliard korun). Zbylých 34 procent akcií má pod kontrolou slovenská vláda prostřednictvím Fondu národního majetku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„O Slovenské elektrárne jsme měli před lety eminentní zájem, protože vzájemné propojení i díky společné historii v rámci jednoho státu, dávalo logiku. Slovenský trh nás zajímá i nadále, ale ke konkrétním možnostem se nebudeme vyjadřovat. To by bylo velmi předčasné,” řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Slovenské elektrárne v současnosti pracují na dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích na jižním Slovensku. Na dostavbě se podílí česká firma Škoda Jaderné strojírenství. Oproti původním předpokladům se přitom celý projekt prodraží a dokončení obou bloků opozdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám