Hlavní obsah

Italové více nakupují jízdní kola, kvůli koronaviru jim na ně přispívá i vláda

Prudký nárůst prodeje bicyklů zažívají italská města od doby, co vláda ukončila přísná karanténní opatření kvůli šíření koronaviru. Lidé si kupují kola, aby se vyhnuli veřejné dopravě - a zároveň se tak snaží vyslyšet vládní výzvy, aby pomohli životnímu prostředí, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od doby, kdy se začátkem května znovu otevřely obchody, se v celé Itálii prodalo zhruba 540 000 kol. To je šedesátiprocentní nárůst za první „pokaranténní” měsíc ve srovnání se stejným obdobím roku 2019.

Aby udržela obyvatele mimo metro a autobusy a zmírnila zácpy na silnicích, nabídla vláda příspěvek ve výši 500 eur (asi 13 360 korun) obyvatelům měst při koupi tradičních bicyklů anebo elektrokol.

Tato subvence začala být rozdělována od 4. května a program bude pokračovat až do konce roku. Vláda na něj vyčlenila 120 milionů eur a uvedla, že pokud bude potřeba, poskytne další peníze.

Koronavirus stavebníky nezastavil. Takhle vypadá nový dálniční most v Janově

Evropa

„Květen byl pro trh s elektrokoly mimořádný,” uvedl Gian Franco Nanni, výkonný ředitel italské firmy Askoll EVA, která elektrokola vyrábí. „Máme trojmístný nárůst objednávek v porovnání s minulým rokem,” poznamenal.

Šedesátimilionová Itálie zaznamenala více než 34 600 úmrtí nemocných s covidem-19, což je čtvrtá nejhorší bilance na světě. Úřady opakovaně varují, že riziko nákazy na přeplněných místech je stále vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám