Hlavní obsah

Itálie sice zažehnala krizi, přesto by mohla žádat o finanční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Itálie odvrátila bezprostřední krizi tím, že se jí podařilo vytvořit novou vládu, přesto nemá podle ratingové agentury Moody’s zdaleka vyhráno. Nad apeninskou zemí, která patří k nejzadluženějším v Evropě, se totiž stále vznáší hrozba nucené žádosti o finanční pomoc.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo agentury Moody’s

Článek

„Nemůžeme ještě vyloučit, že Itálie ve finále požádá o pomoc Evropskou centrální banku a Evropský stabilizační mechanismus (ESM),“ uvedl analytik Moody’s Dietmar Hornung v rozhovoru pro italský list La Repubblica.

Nová italská vláda premiéra Enrika Letty o víkendu složila přísahu do rukou prezidenta Giorgia Napolitana. Jednadvacetičlenný kabinet velké koalice vznikl po dvou měsících od nerozhodných únorových voleb. V pondělí bude o vyslovení důvěry vládě hlasovat parlament.

Moody’s bude podle Hornunga monitorovat schopnost nové vlády pokračovat v rozsáhlých strukturálních reformách, které Itálie potřebuje k posílení své úvěrové spolehlivosti. Moody’s v pátek potvrdila úvěrový rating Itálie na stupni Baa2. Výhled ratingu však zůstává negativní kvůli pokračující hospodářské recesi.

Moody's v pátek předpověděla, že italská ekonomika se letos propadne o 1,8 procenta namísto dříve předpokládaného poklesu o procento. V příštím roce čeká agentura růst ekonomiky o 0,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám