Hlavní obsah

Itálie odložila podmíněný „nepodmíněný příjem”. Odstartuje v dubnu

Novinky, bož

Zhruba 4,4 milionu Italů poprvé dostane plánovanou dávku ve formě předplacené nákupní karty již na začátku dubna, uvedl server italské televize Rai. Původně se hovořilo o tom, že důchodci začnou dávku dostávat v lednu a ostatní příjemci o několik měsíců později.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Vůdce Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio

Článek

Vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) se novou dávku snaží prodat jako základní nepodmíněný příjem, který mělo v předvolebním programu. Dávka ale nebude nepodmíněná, dostanou ji osoby žijící pod hranicí chudoby, které splní přísné podmínky.

Nezaměstnaní jednotlivci bez vlastního příjmu by měli na kartu každý měsíc dostat 500 eur (12 810 korun), rodina žijící pod hranici chudoby by měla dostat 1000 eur (25 620 korun). Vláda na projekt vyčlenila 8,5 miliardy eur (217,77 miliardy korun).

Kartou bude možné platit jen v italských obchodech. Jen zlomek částky, 100 eur, bude možné vybrat v hotovosti. Toto opatření má zamezit možnému zneužití dávky. Skutečný základní nepodmíněný příjem se přitom vyznačuje tím, že jej lidé mohou utratit, jak uznají za vhodné. Dostávají ho všichni obyvatelé země ve stejné výši.

Základní nepodmíněný příjem a italská cesta
Základní nepodmíněný příjem (všeobecný základní příjem, univerzální základní příjem, občanský příjem, zaručený příjem) je navrhovaná státem vyplácená pravidelná peněžní dávka, kterou by dostávali ve stejné výši všichni občané bez podmínek a ohledu na zásluhy. Potenciálně by mohl nahradit stávající systém sociálního zabezpečení.Italská dávka pro chudé ve formě předplacené nákupní karty je podmíněná povinností odpracovat osm hodin prospěšných prací týdně, průkazným hledáním zaměstnání a nutností přijmout jednu z prvních tří pracovních nabídek.

Na tento příjem ale budou mít nárok jen Italové, kteří v zemi žijí nejméně deset let, ani ti ji však nedostanou bez podmínek. Příjemci bez práce – kromě penzistů – budou mít povinnost vykonat osm hodin veřejně prospěšných prací týdně, dále prokázat, že hledají zaměstnání a budou muset také přijmout jednu z prvních tří pracovních nabídek.

U zaměstnanců pod hranicí chudoby bude dávka se zvyšujícím se příjmem krácena. „Kdo vydělává už 600 eur měsíčně, obdrží k tomu maximálně 180 eur,” doplnil rakouský Der Standard.

ČTĚTE TAKÉ

Všechny tyto podmínky dávku odlišují od základního nepodmíněného příjmu, za který ji Hnutí pěti hvězd (M5S) vydává. Zastánci nepodmíněného příjmu považují za jeho přednost právě to, že příjemci nemusí splňovat žádné restriktivní podmínky.

Domnívají se, že lidé budou motivováni si přivydělat, pokud to nebude znamenat, že si tím pohorší. Právě to se může stát u testovaných dávek, pokud je výdělek nižší než dávka.

Příjemci se navíc o italskou dávku musí přihlásit. I to je další rozdíl oproti skutečnému nepodmíněnému příjmu, kde člověk peníze dostává automaticky, aniž by se o ně musel přihlásit. Zastánci nepodmíněného příjmu se domnívají, že nutnost vyplňovat žádosti přispívá ke stigmatizaci příjemců dávek.

Podle údajů italského statistického úřadu (ISTAT) se pod hranicí chudoby nachází 8,4 procenta italské populace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám