Hlavní obsah

Internetoví obchodníci zaplatí téměř 1,5 miliónu na pokutách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila internetovým obchodům ve třetím čtvrtletí 201 pokut v celkové výši 1,36 miliónu korun. Inspekce zkontrolovala 250 e-shopů, předpisy porušilo 188 z nich. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Inspekce se při kontrolách internetových obchodů zaměřila na rizikové obchody. Vysoký podíl nedostatků zjištěných při těchto kontrolách tak podle ČOI nelze považovat za obraz skutečného stavu elektronického obchodování v České republice.

Ve 134 případech (tj. 43 procentech) porušily e-shopy zákaz užívání nekalých obchodních praktik. "Jako klamavé obchodní praktiky bylo posouzeno jednání, kdy stejně jako v předchozích obdobích nebyly spotřebitelům poskytnuty zákonem stanovené informace, případně jim byly poskytnuty neúplné či jinak zavádějící údaje, např. o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících," uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Prodávající také často řádně neinformovali spotřebitele o podmínkách uplatnění práva z odpovědnosti za vady výrobků a služeb.

Velkou část problémů způsobuje nezkušenost prodávajících

Část kontrol se uskutečnila také na základě informací a podání, s nimiž se na Českou obchodní inspekci obrátili spotřebitelé. Ve 3. čtvrtletí řešila inspekce celkem 1255 stížností.

"Vysoký podíl nedostatků je také důsledkem toho, že e-shopy zakládají ve značné míře subjekty bez jakýchkoliv zkušeností v oblasti obchodu, bez odborného zázemí v podobě profesní asociace nebo sdružení, a nezřídka využívají anonymity virtuálního prostředí k neserióznímu 'obchodování' také různí podnikavci, připravení využít k vlastnímu obohacení nezkušenosti, důvěry nebo lehkomyslnosti zákazníků," dodal Gaidoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám