Hlavní obsah

Inspekce zabavila skoro 32 tun medu, obsahoval zbytky antibiotik

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zabavili 31,5 tuny uskladněného nelegálního medu označeného etiketami výrobce Včelpo. Jde o šarže, u kterých kontrola už dříve zjistila zbytky antibiotik, informoval v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Při kontrole v objektu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku inspektoři SZPI objevili šarže medu s etiketou Včelpa, u kterých laboratorní rozbor při předchozích kontrolách SZPI a Státní veterinární správy (SVS) v roce 2015 potvrdil přítomnost reziduí antibiotik.

„Vzhledem k této skutečnosti se jedná o potraviny nevhodné k lidské spotřebě a tedy nelegální, inspektoři je na místě zadrželi a sklad zapečetili,“ uvedl Kopřiva.

Provozovatel nezajistil zpřístupnění objektu, SZPI prostory otevřela sama, což jí umožňuje zákon v případě závažného podezření, že se tam nachází nebezpečné potraviny, jejichž uvedení na trh může mít dopad na zdraví spotřebitele.

Včelpo změnilo majitele

Veterináři minulý týden znovu nepovolili společnosti Včelpo až na výjimky prodej medu. Firma se proti jejich postupu odvolala. Zákaz prodeje má firma od veterinářů kvůli kvalitě a nedoložení původu medu od loňského léta. Prodávat může jen ten med, u kterého doloží původ.

Loni rozhodl Český svaz včelařů, kterému firma patřila, o prodeji společnosti za zhruba 10 miliónů korun jednomu ze svých členů.

Vedení svazu včelařů v listopadu 2015 rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti miliónové pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Jablka z Polska obsahovala zakázaný pesticid

Šarže červených jablek odrůdy Gloster z Polska odebraná v obchodě v Olomouci obsahovala zakázaný pesticid. Prodejci hrozí pokuta, informoval v pondělí mluvčí...

Místo rybího masa kupovali zákazníci vodu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila případ významného falšování podílu masa u mražených filetů aljašské tresky. Na etiketě prodejce...

Výběr článků

Načítám