Hlavní obsah

Pozor na nápoje s ledem. Téměř polovina ledů nesplňuje hygienické normy

Téměř polovina ledů do nápojů v restauracích při loňských kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nesplnila zdravotní a hygienické limity. Analýza prokázala nevyhovující hodnoty pro bakterie typu Escherichia coli (E.Coli), enterokoky či koliformní bakterie, které mohou vyvolat zdravotní potíže, informoval ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování.

„Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity,” uvedl Kopřiva.

Upřesnil, že analýza prokázala nevyhovující hodnoty pro bakterie Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22 a 36 stupních Celsia.

Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. S provozovateli zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám