Hlavní obsah

Jablka z Polska obsahovala zakázaný pesticid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šarže červených jablek odrůdy Gloster z Polska odebraná v obchodě v Olomouci obsahovala zakázaný pesticid. Prodejci hrozí pokuta, informoval v pondělí mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce nedávno zaznamenala dva podobné případy.

Foto: SZPI

Jablka z Polska obsahovala zakázaný pesticid.

Článek

Rozbor laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u jablek potvrdil kontaminaci nepovoleným pesticidem propargitem v koncentraci 0,043 mg/kg. Používání uvedeného pesticidu k ochraně rostlin je na území EU zakázáno pro jeho nežádoucí vedlejší účinky.

Šlo o šarži červených jablek odrůdy Gloster. „Vzorek inspektoři odebrali v obchodu Makro v Olomouci,” uvedl Kopřiva. SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.

„Makro ukončilo spolupráci s farmářem, od kterého pocházela zásilka jablek se zjištěným nadlimitním výskytem pesticidu. Společnost již prodává pouze jablka od polských dodavatelů, kteří poskytli výsledky testů na pesticidy,” uvedla za Makro vedoucí oddělení kvality Marta Nováková. Dodala, že pokud mají zákazníci daná jablka ještě v zásobě, mohou je vrátit v kterékoli prodejně řetězce.

Letos v lednu a loni v prosinci inspekce informovala o dvou dalších problémech s pesticidy u jablek z Polska. U odrůd Šampion a Prince zjistila překročení povoleného množství jiného pesticidu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám