Hlavní obsah

Inspekce potrestala vlekaře kvůli zasněžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Mega Plus, která provozuje SkiResort Černá hora - Pec, pokutu 120 tisíc korun. Pro technické zasněžování svých lyžařských areálů na podzim 2018 nedodržela při odběru vody z potoků stanovené podmínky, uvedla inspekce ve středu.

Foto: Profimedia.cz

ČIŽP dala pokutu za porušení podmínek zasněžování v Krkonoších. Ilustrační foto

Článek

Firma se proti pokutě odvolala. Ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo, sankci potvrdilo a 20. února 2020 nabyla právní moci.

„Firma nakládala s povrchovými vodami v rozporu s vydaným povolením,” uvedli zástupci Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Inspektoři ČIŽP dostali v lednu 2019 od Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) podnět k došetření odběrů povrchových vod z Vlčího, Zeleného, Černohorského a Janského potoka. Kontrolní měření jejich průtoku Správa KRNAP provedla v listopadu 2018, kdy zjistila, že ve Vlčím a Zeleném potoce není při odběru vody dodržen minimální zůstatkový průtok.

Pivovar na Šumavě dostal pokutu, odebíral ze studní moc vody

Domácí

„V takovém případě je provozovatel lyžařského areálu povinen zastavit odběr pro svá zasněžovací zařízení, což se nestalo. V Janském potoce pak nedosahoval průtok vody v toku hodnoty stanoveného minimálního průtoku, takže odběr pro zasněžování neměl být vůbec zahájen,” uvedla ČIŽP.

Firma tím podle inspekce ohrozila živočichy a vodní organismy. Minimální zůstatkové průtoky byly stanoveny proto, aby byly zachovány například podmínky pro život vodních organismů nebo samočisticí funkce toku.

Reklama

Výběr článků

Načítám