Hlavní obsah

Insolvence Sazky je nesmysl, tvrdí Hušák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akciová společnost Sazka není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu na zahájení insolvenčního řízení se bude bránit všemi právními prostředky. Podání tohoto návrhu nebude mít podle jejího šéfa Aleše Hušáka vliv na činnost společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

Sazka čelí finančním problémům kvůli splácení výstavby pražské O2 areny a podle některých informací dluží již celkem 1,5 miliardy korun podnikateli Radovanovi Vítkovi. Ten oznámil, že pokud firma plně neuhradí nejpozději do pondělí 17. ledna své dluhy vůči němu, podá na ni k soudu insolvenční návrh. Sazka popřela, že by měla vůči němu závazky a že by se nacházela v insolvenční situaci.

Podle Jana Tuny, mluvčího společnosti Bestsport, která je majitelem a provozovatelem O2 areny, činil podle předběžných výsledků zisk tohoto multifunkčního zařízení za loňský rok 55 miliónů korun. To je podle něj rekordní suma, když v roce 2009 dosáhl zisk 19,5 miliónu korun.

Návrh je podle advokáta šikanózní 

"Sazce nehrozí insolvence, hrozí pouze podání šikanózního návrhu na insolvenci. Cílem podání návrhu není pouze uspokojení údajných pohledávek, ale účelová snaha vyvolat paniku na trhu a snížení cen dluhopisů pohledávek, tyto aktiva pak získat a ovládnout Sazku. Je to pokus o nepřátelské převzetí," řekl Jaromír Císař z advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., která se Sazkou spolupracuje.

Majoritní akcionář Sazky ČSTV ve středu odmítl přímý vstup investora do společnosti. Rovněž ve středu Sazka ohlásila, že čistý zisk za loňský rok činí 1,4 miliardy korun.

Sazka zaslala 6. ledna majitelům dluhopisů oznámení, že bude schopna zaplatit jen splatný úrok, ale už ne jistinu. Firma dále informovala o tom, že iniciovala jednání s věřiteli o vyřešení situace a o novém splátkovém kalendáři.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's navíc ve čtvrtek snížila rating dlouhodobých závazků Sazky na nejnižší stupeň D z dosavadní známky CC. Hodnocení D upozorňuje investory, že firma není nadále schopna splácet své dluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám